Реклама / Ads
118| 23159 |19.09.2014 ИНТЕРВЮ

Отец Никанор пред Фрог: България я чакат катастрофи и войни

.
Ще затварят топлофикациите заради Украйна. Майната й на Украйна! Мен ме интересува България. Да си мине оттук „Южен поток”, защото има полза, нека да си се карат с руснаците, това си е тяхна работа. А не зимата децата в градините да студуват. „Южен поток” ще ни докара газта направо при нас, коментира пред Фрог нюз отец Никанор.
 

Отец Никанор е завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. Работил е като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа. В момента служи в Църногорски манастир "Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян" в село Гинци.

 

Интервю на Даниела Николова

 

- Отец Никанор, липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления? 

 

- Eдин човек, който е лишен от надеждата за вечния живот и който не си прави сметка, че за делата му ще получи въздаяние, такъв гледа на хората, като на средство за достигане на свое лично временно блаженство. Такива хора са готови на всякаква низост и мерзост. За тях няма нищо непреходно и ценно, там е едното папане и низки животински удоволствия. Този човек е един паразит, който живее на лицето на земята. И заради такива хора стават наводнения, катастрофи, и катаклизми. Когато цял един народ започне да разсъждава така, той е осъден на изчезване. Ние сме тръгнали по този път. Който не вярва, да си отвори демографската статистика от 46- та година насам. Тогава сме били 7 млн., сега пак толкова!

Що се отнася до престъпленията, може да видите една друга статистика по отношение на това колко престъпления у нас са извършени от хора мюсюлмани, а колко е делът на мюсюлманите от населението. Процентът на мюсюлманите престъпници е в пъти по-малък от престъпниците християни. Това се дължи на факта, че от другата религия имат морал и страх божи. Обръща се внимание на нещастника, сирака, на вдовицата. Проявява се милост към човека, проявява се милосърдие и уважение към човешката личност, защото го изисква религията.

 

- Заговорихте за катастрофи, катаклизми...

 

- Бедна ни е фантазията какво ни очаква... Има две прослойки, които са силно богоборни. Едната е селскокомунистическа от едното време и рекламира това, което ги учеха комунягите, че поповете са злодеи. Втората прослойка са лакеите на западния свят, които не виждат, че онзи свят загива буквално и превръща Европа в Еврабия. Но не арабите са виновни за това, а европейците губят своите човешки качества и потенциал, тъй като са се отрекли от Христа и ценностите. Те не раждат деца, извращават се. Не могат да отстояват своята идентичност като европейци и като култура и биват претопявани от тези, които идват. А те са по-ниско културни, но по-виолентни и по-жизнеспособни. Нашите подражатели не виждат, че тяхното светло бъдеще отдавна тъне в мрак. И ни зоват да станем като тях.

Тези две прослойки са много силни в нашето общество. Остава една много крехка сърцевина от добри хорица, които носят на гърба си цялата тегоба на тежкото ни ежедневие. Заради тяхната молитва Бог още ни търпи. Ще дойде време и за нашата разплата, в това никак не се съмнявам.

 

- Какво ще стане?

 

- Първо ще ни връхлетят природни бедствия, които вече започнаха, след това непременно ще има война. Много кръв ще се пролее, защото много са ни големи беззаконията. Аз самият се боя, тръпна и се моля да ни се размине.

 

- А може би трябва да ни се случи нещо, за да се стреснем. 

 

- Обикновено ни се случват страшни неща, да се стреснем. Като говорим за тези бедствия, те са като докторската намеса в организма. При всяка операция режат, тече кръв, но го правиш за спасението на организма. При разплатата е същото. Бог не го прави от злоба и за отмъщение, а да се спаси нещо останало здраво в нашия народ. Защото смисълът на човешкия народ е човешкото спасение.

Нашият народ има своя мисия на земята. Когато спре да я изпълнява, той става ненужен. И Христос казва: Солта когато изгуби силата си, се хвърля и се тъпче. В този смисъл това, което ще направи Бог, ще е израз на неговата любов към нас. В писанието се казва: Господ ме строго наказа, но на смърт не ме предаде. Тези бедствия ще дойдат като израз на божията милост.

 

- Каква е мисията ни?

 

- Мисията му е да бъде спасител на православната вяра, която е животът в Христа. Да свидетелства за един истински Господ. Голям грях правим, когато роптаем, че сме на таз земя и на това място, все едно мястото ни е виновно. На съседна Гърция мястото не им е виновно, а виж как процъфтяват въпреки кризите! Ние имаме мисията да свидетелстваме пред всички народи по света, както в момента са отворени границите, със своя живот, със своето слово, със своето отношение към ближния. Съседните народи от нас трябва да чуят това слово за вечното спасение. 

 

- Споменахте, че ни чакат войни. С мюсюлманите ли ще се бием?

 

- Не упреквам и не слагам вината за тези войни върху мюсюлманите. В момента България не може да води война, тя може само да бъде окупирана. А как ще се стигне до нея, не мога да кажа, тъй като не съм пророк. Ето, ние сега сме намесени в различни войни. Много от нас се смеят, че 41-ва година правителството е обявило символична война на Англия и САЩ. Символична, но дойде 43-44-та година с бомбите в София и други български градове. Сега символично сме обявили война на Ирак, Афганистан, на Русия. Аз не зная защо трябва да счита България Русия за по-опасна. Тази Русия, с която говорим на един език,  тя била опасна. А тези, с които нямаме нищо общо даже по вяра – те не са опасни! Човек трябва да е ненормален да има такова разсъждение и да има болен мозък. А болният мозък може да се дължи не на психическо заболяване, а на духовно.

Трябва да кажем на ЕС: Извинете, това ми е брат. Зъби му се, добре, но аз ще си мълча. Само не ме карай да го ритам. Юда Искариотски е най-лошият типаж от Новия завет, а ние като него постъпваме. Не бива да забравяме, че става въпрос за държава на православните християни. Като не можем да помогнем на руснаците, поне да не им вредим. Нашите партньори да бъдат така добри, след като са ни мили европейски братя, да разберат, че и ние имаме свое достойнство. Не можем да го потъпкваме и похарчваме заради временни блага, от които нямаме никаква файда и които не ги получаваме, и за обещания за светло европейско бъдеще.

 

- А какво ще кажете за „Южен поток”?

 

- Сега ще затварят топлофикациите заради Украйна. Майната й на Украйна! Мен ме интересува България. Я да си мине оттук „Южен поток”, нека да си се карат с руснаците, това си е тяхна работа. А не зимата децата в детските градини да студуват. „Южен поток” ще ни докара газта направо при нас.

 

- Стана ясно, че Русия опитвала да променя българските закони заради него...

 

- Мръсната вода в легена е едно, а бебето дето го къпем е друго. Понеже има мръсна вода дайте да метнем всичко от легена. Бебето ще отрепем, бе! А какви неизгодни за нас сделки са направени, друг е въпросът. Ако имаме държава на место, нямаше да ги има.

Русия е нормално да търси алтернативи за проектите си, тъй като Украйна като посредник създава проблеми. Украйна и Русия са били едно цяло от векове, от създаването си. Сега Украйна решава да се еманципира, да се отдели, но това не е наша работа. Все едно те са едно семейство и ние се бъркаме в развода им. Не е наша работа да застанем в позицията на жената проститутка, което разделя семейството и ръчка отстрани. Какво е Украйна и кой сложи тези граници?! Какъв е тоя Съветски съюз?! По закон Божий това е руското царство и трябва да си дойде руският цар, но няма как да стане. И той трябва да каже – кои сте вие, парламенти и президенти, марш от моето царство. Моята империя е такава и на който не му харесва, натискам копчето и да заминава всичко в апокалипсиса.

 

- Трябваше ли да влизаме в ЕС?

 

- В дългосрочен план това е смъртта на България. Първо не се раждат деца, второ не се създават семейства, трето убеждават ни, че от двама мъже ще се появи дете, четвърто убиваме деца зародиши и пето малкото останали българи продължават да хранят цигани. Ще спрат тока на болниците, че не плащат, но на циганската махала - няма.

 

- Някога сте били финансов анализатор. Как мислите, има ли криза?

 

- Проби ли се бюджетът? Проби се! Това става, когато не се събират приходите. Като не можем да извадим шеста кожа от гърба на производителите, икономиката не работи. В България очевидно има икономическа криза, щом хората продължават да напускат страната.

 

- Трябва ли да вземем външен дълг?

 

- Ако вземем дълг и го вкараме производително, няма проблем. Ама да го вземем и да си правим пътища, 25 години както са правени, какво да говорим?! Смятайте колко хора работят  и после контролът, който се осъществява не струва. Той е проформа за безопасността на човешкото здраве, по същество е да тормозят хората. Чиновниците имат спуснат план за приходи от глоби. В коя нормална държава има такова нещо?! То е да си затвориш очите, когато един човек върви накриво, за да го глобиш.

 

- А какво ще кажете за упадъка на църквата? Какво трябва да се направи там?

 

- Нищо не може да се направи за нея. Тя е точно като държавата. Хартата на ООН позволява революцията, но в църквата тя не е позволена. Хора от ДС, финансови кръгове влияят на висшето църковно ръководство. То не се съобразява с Христос. Страшно е в църквата!. Както държавният чиновник тормози малките предприемачи, по същия начин администрациите в митрополиите, натоварени с власт, съсипват свещеника, който иска да работи. Има свещеници, които в Бога не вярват. А тези, които на пръв поглед показват ревност, те са по-страшни от другите. У тях ревността е привидна. В старите духовници има нещо много човешко, а младите – жив човек ще изяде и няма да му мигне окото само да не е в пости. Във вторник не може да заколи човек и да му изпие кръвта, защото е пост, а в четвъртък – може. Това е.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 10141 |28.08.2014 Д. Горчева: АНТИпаметниците като пред НДК подменят историческата памет . 11| 10713 |21.08.2014 Цв. Кънчев пред Фрог: Ревльовци в БСП изкривяват демокрацията . 12| 11432 |23.07.2014 Ангел Антонов потвърди пред Фрог, че два пъти е предлагана охрана на Пеевски . 63| 17739 |24.06.2014 Адв. Симеонов пред Фрог: Цацаров е давал указания в скандала с Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads