Реклама / Ads
7| 4876 |12.02.2011 НОВИНИ

1,50 лева таван за такситата в София

.
Въвеждат ред в бранша от пролетта.Тарифата ще се изчислява според стойността на горивата и заплатите. Пределните цени на такситата ще сложат ред в бранша, смятат експерти. Чужденците най-лесно стават жертви на „копърки“.
 

Най-вероятно 1,50 лева ще бъде таванът на цените на такситата в София. Окончателната пределна тарифа, на която трябва да возят жълтите коли в двумилионния град, ще бъде ясна през следващите седмици, съобщи пред „Монитор” зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов вчера. Дотогава различните варианти трябва да бъдат обсъдени с таксиметровите компании в столицата.

В момента повечето таксита в града возят на тарифи от 54-59 стотинки през деня и 69-79 през нощта. Цените на „копърките“ минават 5 лева на километър пробег.

Пределната цена на такситата се въвежда с промени в Закона за автомобилните превози, които в сряда бяха приети на второ четене от парламента.

3000 лева е глобата за шофьори, които надхвърлят определената от общините тарифа. Санкцията ще бъде налагана от изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Таванът в цените на такситата ще бъде приет през пролетта, каза още зам.-кметът Христов. Очаква се максималната тарифа да бъде определена по формула, в която влизат компоненти като осреднената цена на различните горива, цената на лизинга, амортизацията на автомобила, заплатите и осигуровките на шофьорите, както и данъкът за превозното средство. Сред предложенията е заложената във формулата брутна заплата за водача на такси да бъде 1000 лева, а среднодневният пробег - 200 километра, от които 40 процента е празен пробег.

Възможно е да бъдат въведени по-високи тавани за дневни и нощни тарифи, за да могат шофьорите, които искат да инвестират в нови коли, да го направят, коментираха експертите от „Московска” 33. Оттам допълниха, че изборът е на клиента.

Според разчети, които прави министерството на транспорта, цената на километър пробег в столицата е 1,90 лв., съобщи БТА. В Столичната община са постъпили предложения от четири таксиметрови компании, в които пределните тарифи варират от 1,15 до 2,71 лева на километър пробег. Сред предложените максимални цени са също и 1,35, и 1,50 лева.

Разчетът за цена от 2,71 лв. е направен върху средния годишен пробег на едно такси - 80 хиляди километра, от които 45 процента са платени (с клиент). Според същите сметки средният разход на автомобил е 9,77 л на 100 км, а цената, която се сочи като параметър, е цената на литър бензин, обясниха транспортните експерти.

Възможно е общините всеки месец да променят пределните тарифи, каза вчера министърът на транспорта Александър Цветков.

Горят 300 копърки

Между 250 и 300 са такситата в столицата, които возят на по-високи цени, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Техните собственици и шофьори ще трябва да променят тарифите, за да не бъдат санкционирани след въвеждането на пределната цена. Глобата по закон е 3000 лева.

Копърките най-често стоят на летището, гарите и около болниците, показа проверка на „Монитор”. Тарифите им варират между 5-6 лева на километър.

Такситата с надути цени са само 5 % от жълтите коли в столицата, обясни още Христов. Според последните данни от дирекция "Транспорт" на „Московска” 33 5 600 са такситата в София, които са заплатили таксата от 50 лева и са с редовно разрешително за извършването на такъв превоз през тази година. Всяко 8 от 10 таксита е в компания за организирани таксиметрови услуги, сочи статистиката. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4754 |11.02.2011 Цената на таксиметровия превоз - с таван 2,70 лв/км . 1| 5187 |09.02.2011 Слагат таван на цените при такситата . 3| 4878 |27.01.2011 Разбиха таванска лаборатория за канабис . 6| 5277 |23.01.2011 Я. Бюрер-Тавание: Не трябва да има деца в домове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads