Реклама / Ads
7| 5432 |21.04.2011 НОВИНИ

200 лв. награда, ако издадем фалшив преглед

.
Спират колите с незаконни ксенонови фарове.
 

200 лв. парична награда ще получи всеки гражданин, който докладва в „Автомобилна администрация” за автосервиз , където се извършват фалшиви технически прегледи. Това обяви министърът на транспорта Александър Цветков по време на демонстрация какво представлява цялостен технически преглед на автомобил. Няма ограничение в броя на паричните стимули за съвестните граждани, стига да могат да докажат, че незаконните прегледи са факт, поясни той. Наградният фонд се осигурява от Съюза на обединенията в автомобилния транспорт (СОАТ) и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), конкретизира Цветков. Ако искат, хората могат да използват и скрита камера допълниха от автомобилната администрация. Но дори да няма конкретно доказателство на момента, ако при проверка информацията се окаже вярна, човекът ще си получи сумата.

Още на втория ден след влизането в сила на промените в Закона за автомобилните превози, без лиценз остана сервиз за извършване на технически прегледи в „Дървеница” в столицата, напомни шефът на автомобилната администрация Симеон Арнаудов. Според приетите поправки установяването на това нарушение води до незабавно прекратяване дейността на сервиза, като се отнема лиценза му и се налага глоба от 5 хил. лв. Нито един собственик не може да обжалва, защото налагането на санкцията е с предварително изпълнение, уточни Арнаудов. Досега сервизите с отнети лицензи са 8. За първи път отговорността се носи персонално от служителя, подписал документите за преминат преглед, напомни Цветков. Той подчерта, че за последните 20 години нито един сервиз или работещ в него не е санкциониран за фиктивна работа.

Един технически преглед трае поне 20 минути, обясни министърът. По време на специална демонстрация на техническа проверка на автомобил вчера беше посочено кои са седемте основни проверки, които задължително трябва да се направят. Автомобил, чиито собственик е сменил фаровете с ксенонови по своя инициатива и те не са фабрично монтирани, също не може да мине техническия преглед, обясни Симеон Арнаудов. Тук обаче, допълни той, хората могат да си сложат старите крушки само за прегледа и после отново да върнат свръх силните лампи. Затова очакваме от КАТ да започне проверки и за легалното използване на тези светлини и да санкционира водачи за нерегламентираната им употреба, добави шефът на ДАИ. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6373 |28.03.2011 Митничари иззеха валута, цигари и фалшиви документи . 3| 7086 |24.02.2011 Санкцията за фалшива винетка скача тройно . 3| 4967 |22.02.2011 Арестуваха измамница, теглила кредити с фалшиви документи . 42| 6285 |18.02.2011 И професурата на Кушлев била фалшива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads