Реклама / Ads
0| 5431 |22.12.2023 НОВИНИ

2023: Годината, в която изкуственият интелект изяде интернет

.
Преди малко повече от година светът сякаш се събуди с обещания и тревоги за изкуствения интелект. Компанията OpenAI пусна на пазара своето приложение ChatGPT, което позволи на потребителите по цялото земно кълбо да разговарят с компютър по... изключително човешки начин. В рамките само на пет дни милион потребители посегнаха към чатбота, а в рамките на месец любопитните вече бяха сто милиона. 2023 г. може спокойно да бъде запомнена като годината, в която изкуственият интелект изяде интернет.
 

Малко след като ChatGPT излезе на пазара, Google също пусна свой конкурентен робот - Bard. Microsoft включи модела на OpenAI в своята търсачка Bing; Мета дебютира в LLaMA, а Anthropic пусна Claude -  следващо поколение AI асистент. 


Интернет живна изведнъж. Чатботовете впечатлиха света с възможността си да създават стихотворения, литературни рецензии, есета, пиеси в три действия, текстове на песни, маршрути за пътуване привидно от нищото и то на разбираем, човешки език. Те знаят не само чужди, но и програмни езици, могат бързо да обобщават правна и финансова документация, od диагностицират медицински състояния.


И въпреки че изкуственият интелект не е нещо ново, употребата му се е превърнала в неразделна част от ежедневието ни и не ни прави особено голямо впечатление, че получаваме препоръки за филми от Netflix, компании за кредитни карти автоматично разпознават нерегламентирана дейност, а Alexa на Amazon резюмира сутрешните новини.








Само че тези системи с изкуствен интелект работят на фонов режим, често по сценарий и доста нестабилен начин. Чатботовете обаче са доста отзивчиви, могат да импровизират и са непредвидими. Неслучайно дума на годината според речника на "Кеймбридж“ е "халюцинирам" - глагол, придобил ново значение заради възможността на изкуствения интелект да произвежда невярна информация. 

 

Тези модели не могат да мислят и разбират значението и последиците от съдържанието, което предоставят. Лесно може да се възпроизвежда и разпространява дезинформация. Bard на Google, например, измисли информация за телескопа James Webb. Bing на Microsoft упорито тиражраше информация, че певицата Били Айлиш ще участва в шоуто на полувремето на Super Bowl през 2023 г. А адвокати алармираха, че ChatGPT фабрикува дела чрез измислени съдебни становища.








С дребен шрифт ChatGPT признава, че може да не е надежден и може да прави грешки. Въпреки това обаче изглежда, че това не е особено голям проблем за гимназисти и студенти, които продължават да използват услугите му за проучвания, курсови работи и др. 


Всички предизвикателства, които изкуственият интелект предоставя на новия свят, създадоха главоболия за регулаторите и експертите, които сега се опитват да намерят начин, по който да гарантират, че използването на изкуствения интелект ще се случва по безопасен начин.


ФрогНюз по материал в The New Yorker

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4553 |22.12.2023 Евгений Кънев: Наш патриотичен дълг е съветският манталитет да бъде стерилизиран . 1| 4944 |22.12.2023 WSJ: Патрушев поръчал убийството на Пригожин, Путин не възразил . 6| 5996 |22.12.2023 Престъпният картел Кинахан стои зад дрогата на “Верила”? . 28| 18250 |22.12.2023 Яжте си пържолите, бе: Борисов не познава Домусчиеви, а честните олигарси нямат нищо общо с кокаина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads