Реклама / Ads
2| 3865 |16.01.2024 НОВИНИ

2024 г. - изпитание дори за най-силните демокрации. Къде предстоят избори?

.
Над 50 държави трябва да проведат национални избори през 2024 г. В тези страни живее над половината от цялото население на планетата земя, но огромният брой граждани, имащи право на глас, не е непременно добра новина. Изглежда, че годината ще постави на изпитание дори най-стабилните демокрации и ще даде още мощ на лидерите с авторитарни наклонности, пишат от "Асошиейтед прес".
 

От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор и Южна Африка - президентските и парламентарни избори, които ще се проведат през тази година, са ключови за човешките права, икономиките, международните отношения и перспективите за мир в един нестабилен и несигурен свят. В някои държави изборите няма да бъдат нито свободни, нито пък честни. И в много случаи репресията спрямо опозицията, умореният електорат, потенциалът поставят съдбата на демокрацията под въпрос.

 

Избори с глобално значение

 

Възможен реванш между президента Джо Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп се очертава в изборния календар на САЩ, след като Байдън спечели изборите срещу Тръмп през 2020 г. Сега, точно 295 дни преди самите избори, Тръмп поведе убедително на първичните избори на републиканците в щата Айова с 50,6% пред губернаторът на Флорида Рон Десантис.

 

Изборите за президент и 113-членен законодателен орган в Тайван са тази събота и ще се проведат на фона на силен натиск от страна на Китай. Това прави резултатите важни както за голяма част от Азиатско-тихоокеанския регион, така и за САЩ.


Пекин упорито заплаши да използва военна сила, за да анексира Тайван, който смята за своя територия, и описа вота като избор между война и мир. 

 

Нито един от тримата водещи кандидати за президент не е изразил желание да тества решимостта на Китай, като обяви независимостта на Тайван. Въпреки това фаворитът Уилям Лай, който в момента е вицепрезидент на Тайван, обеща да укрепи отбраната на острова и негова победа може да засили напрежението между двете страни на пролива. 





Затягане на хватката

 

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, най-дълго управлявалата жена лидер в света, спечели четвърти пореден мандат в понеделник на избори, които опозиционните партии бойкотираха. Партията на Хасина беше преизбрана при ниска избирателна активност от 40%. Вотът бе предшестван от насилие. Задушаването на опозицията рискува да предизвика политически сътресения в страната.


Индия, страната с най-голямо население в света, трябва да проведе общи избори до средата на 2024 г. Те вероятно ще донесат трети пореден мандат на премиера Нарендра Моди от дясната индуска националистическа партия Бхаратия Джаната. За своите поддръжници Моди е политически аутсайдер, който превърна Индия в нововъзникваща глобална сила. Критиците смятат обаче, че посегателството срещу пресата и свободата на словото, както и нападенията срещу религиозни малцинства от страна на индуски националисти, са стигнали безочливи нива по време на неговото управление.


Друг лидер, който се стреми да запази властта, е президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който спечели широка подкрепа, откакто използва извънредните си правомощия, за да потуши войната между престъпните банди. 


Върховният съд, съставен от лица, назначени от неговата партия, позволи на Букеле да се кандидатира на 4 февруари, въпреки конституционната забрана президентите да заемат поста два последователни мандата. Докато чуждестранните правителства критикуват погазването на някои граждански права, не се очаква Букеле да се изправи пред сериозна конкуренция.

 

Голяма промяна или още от същото

 

Мексико е готово да избере първата си жена президент на 2 юни - или бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, протеже на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, или бившия опозиционен сенатор Ксочитл Галвес, която е събрала около себе си цялата опозиция от десницата и центъра. Победителят ще застане начело на държава, която се тресе от проблеми с наркокартели и все по-влиятелна армия.


Гласоподавателите в Индонезия, най-голямата демокрация в Югоизточна Азия, избират наследник на президента Джоко Видодо на 14 февруари. Проучванията на общественото мнение показват тясна надпревара между министъра на отбраната Прабово Субианто, десен националист, и бившия губернатор на Централна Ява Ганджар Праново, кандидат на управляващата партия.


Парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари също се оспорват от утвърдени политици под погледа на мощната армия в страната. Бившият премиер Имран Хан, популярна опозиционна фигура, е хвърлен в затвора. Изборната администрация му попречи да се кандидатира. Неговият съперник, трикратният премиер Наваз Шариф, лидер на Пакистанската мюсюлманска лига, беше допуснат, след като присъдите му за корупция бяха отменени. Анализаторите казват, че изборите вероятно ще доведат до нестабилно правителство. Гласуването може да бъде отложено на фона на влошените отношения с контролирания от талибаните съседен Афганистан и смъртоносните атаки срещу пакистанските сили за сигурност.





Пикът на популизма 


Популизмът се наложи в Европа, заради множеството кризи, които старият континент преживя. Изборите за европейски парламент през юни ще бъдат знак дали традиционните партии могат да се справят с популистките си съперници, много от които - скептични по отношение на военната подкрепа за Украйна. Националните избори в няколко европейски държави през изминалата година дадоха смесени сигнали - Словакия избра проруския премиер-популист Роберт Фицо, но избирателите в Полша замениха консервативното правителство с коалиция, водена от центриста Доналд Туск.


Предизвикателствата пред демокрацията в Африка


Климатичните промени, проблемите с доставките на зърно от Украйна заради войната, все по-засилващото се внимание на Китай и Русия към континента са само част от въпросите, които са на път да прекроят Африка - най-бързо развиващият се континент в света. 


Осем западноафрикански страни са имали военни преврати от 2020 г. насам, включително Нигер и Габон през 2023 г. В момента Сенегал се смята за бастион на стабилността в региона. Сега, когато президентът Маки Сол се оттегля, изборите в неговата страна на 25 февруари се разглеждат като индикатор за политическата устойчивост на страната. Поддръжниците на опозиционния лидер Усман Сонко обвиняват правителството, че се опитва да го спре да се кандидатира с поредица от съдебни дела, които предизвикаха смъртоносни протести. 


Южен Судан, най-младата държава в света, планира да проведе своите дълго отлагани първи избори през декември. Гласуването е крайъгълен камък. Никълъс Хейсъм, който оглавява мисията на ООН в страната, каза на Съвета за сигурност миналия месец, че липсват ключови елементи, които да гарантират свободата на изборния процес.





Упражнения с гумен печат


Няма съмнение кой ще спечели президентските избори в Русия през март. Президентът Владимир Путин среща само символична опозиция и се е впуснал стремглаво към петия си мандат. Основните му съперници са или в затвора, или в изгнание, или са мъртви.


Подобна е и историята в Беларус, ръководена от президента Александър Лукашенко. На 25 февруари се очаква страната да проведе първите си парламентарни избори, откакто правителството на Лукашенко потуши протестите срещу оспорваното преизбиране на съюзника на Путин през 2020 г.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7363 |16.01.2024 Фалшивата новина: Eкспресно се променя закона за бежанците и ще се забрани "Аз съм българче!". Какви са фактите на МС? . 3| 3718 |16.01.2024 Пълното ни членство в Шенген няма да е приоритет за ЕС за идните шест месеца . 7| 3883 |16.01.2024 Богдан Богданов седна на стола на Денков, ще бъде ли сменен след ротацията? . 6| 14910 |16.01.2024 Светлин Наков за ФрогНюз: Изкуственият интелект е като автомобилите - с тях може да се придвижваш, може обаче и да убиваш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads