Реклама / Ads
1| 3708 |03.06.2019 НОВИНИ

26% от избирателите са гласували машинно

.
Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех, именно заради това, че успя да се проведе в пълния му обем, както беше замислено. Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.
 

„Това се случи въпреки всички „пророци“, „касандри“, които от 5 години ни обясняват, че „такова животно“ в България не може да съществува въпреки обструкциите да не кажа саботажа, на предишния състав на ЦИК. Това е положителното и тук трябва да оценим честно – че тази ЦИК се справи с това предизвикателство в едни безкрайно кратки срокове, както и фирмата-доставчик“, коментира Манов.

 

Според него оттук-нататък трябва да се анализира къде са дефицитите. 26% от избирателите, явили се в машинни секции, са използвали този тип гласуване, посочи той и добави, че с най-висок процент са София град и областите Габрово и Добрич. По думите му най-ниският машинен вот е в Кърджали, Търговище, Разград и Видин.

 

„Вотът на хората с машини се е концентрирал в големите градове. … Българският законодател описа една траектория – задължително машинно и само машинно гласуване от 2020 г. нататък, отпадане на хартиения вот“, подчерта Стефан Манов и добави мнението си, че машинното гласуване е добър начин да се прекратят "тези безумия, които се случват със секционните протоколи и грешките в тях". По думите му сега ЦИК е отделила повече от 2 дни, за да оправя несъответствия.

 

Манов отправи своята критика към ЦИК във връзка с подготовката на машинното гласуване в частта му за обработка на изборните резултати:

„Изключително късно публикувани методически указания. Изключително объркан и направо парадоксален начин на отчитане на гласовете от машинното гласуване. Вместо хартиеният протокол, официалният, да носи данните и от машината, и от бюлетините, той трябваше да ги носи, но смесено, пресметната предварително на отделен хвърчащ лист. В резултат на това стотици секционни избирателни комисии се явиха в РИК без попълнени данни от машинното гласуване. Това доведе до огромни закъснения. Всичко това не се дължи на машинния вот, а на лошото използване на машинния вот – той беше лошо оформен накрая в изборния протокол“.

 

По думите му трябва да се подобри обучението на секционните избирателни комисии, но и да се опрости процесът. „Смесеният вариант между машини и хартия е най-трудният, особено при лоши методически указания“, смята той. Според него постоянна изборна администрация е абсолютно ненужна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4288 |02.06.2019 Корнелия Нинова: Избирателите наказаха партиите, започва промяна . 3| 4548 |27.05.2019 Вижте профила на избирателите на българските евродепутати . 0| 3707 |26.05.2019 ЦИК: В седем секции в страната машинното гласуване е прекратено . 5| 3807 |26.05.2019 Спряха машинното гласуване в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads