Реклама / Ads
30| 5318 |16.11.2020 НОВИНИ

Всичко по темата с COVID-19! 30% от изследваните са заразени, новите случаи са 816

.
816 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас при направени 2716 PCRтеста. Това означава, че 30% от изследваните са заразени.
 

5247 са в болница, 293 са в тежко състояние. 570 са се излекували. 39 са починали.

Активните случаи в страната са вече над 66 700. Най-много случаи има в София - 193, Бургас - 81 и Кюстендил и Варна - 64.

 

Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие, предаде Франс прес. В събота СЗО е отчела 660 905 новозаразени по света, предаде БТА. Предишният рекорд от 645 410 случая бе поставен едва в петък.

 

COVID зоните в столичните ДКЦ-та да се посещават след предварително записан час

 

С предварително записан час да се посещават COVID зоните в столичните поликлиники. За това зоват от общината. Основният аргумент е да се избегне струпването на хора.

Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на COVID кабинетите. Такива са разкрити в осем ДКЦ-та в столицата.

 

Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар на болния. Пациентите, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед.

 

Пациентите, с предварително записан час (онлайн или по телефон), ще бъдат прегледани с приоритет.


.

 

И НЗОК зове: Направление за PCR - при два симптома на COVID-19

 

Здравната каса предлага направления за PCR тестове да се издават при наличие на поне два симптома на инфекцията. НЗОК е изпратила писмо до Българския лекарски съюз.

 

Такъв призив имаше и в началото на месец ноември от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Тогава от организацията посочиха като аргумент факта, че по този начин ще се проследяват по-бързо и ефикасно инфектираните и контактните им лица.

 

В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациента, независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона. При два от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; болки в гърлото; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, лекарят да може да издава направлението, е записано в проекта.

 

При консултация, направена от разстояние, личният лекар ще издава амбулаторен лист със специфичен код, на който няма да се изисква подпис на пациента.

 

Почина д-р Емил Илиев

 

Създателят на Международния джаз фестивал в Банско е бил покосен от коронавируса на 73-годишна възраст, съобщиха за БНР от фестивала.


Д-р Емил Илиев успя да утвърди най-големия летен музикален форум в България - със своите 23 издания, и да го превърне в едно от значимите международни културни събития на Балканите.


Д-р Емил Илиев е завършил медицина, с придобита специалност по кожни и венерически болести, и акупунктура. Специализирал е в повече от 10 държави.


Той беше основател и председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 година, както и член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4524 |15.11.2020 Майките от „Системата ни убива“ с нова демонстрация тази вечер пред Министерски съвет . 11| 5549 |15.11.2020 Всичко по темата COVID-19! 2498 нови случая на Covid-19 за денонощието, 36 починали . 16| 5416 |14.11.2020 Всичко по темата COVID-19! Нови 4212 случая на Covid-19 и 85 починали за денонощието . 47| 7871 |13.11.2020 ”Arbeit macht frei” 2. Борисов се хвали: 4 000 миньори работят в мините. Всичко на макс и за износ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads