Реклама / Ads
0| 4440 |31.08.2023 НОВИНИ

31 август 1997 г. - Лейди Даяна загива в катастрофа

.
Източник: БГНЕС
26 години от смъртта на обичаната британска принцеса Даяна се навършват днес. Тя загина на 31 август 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж.
 

По време на инцидента в автомобила са и Доди ал Файед и неговият бодигард, както и Анри Пол, който шофира колата. Бодигардът на Ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седял на предната пътническа седалка, е единственият, който оцелява.

 

Инцидентът става в тунела "Понт де л'Алма". Колата се блъска в тринадесетата колона на подземното съоръжение. Анри Пол и Доди ал Файед загиват на място. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните.

 

Даяна получава сериозни наранявания на сърцето и вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа и въпреки опитите на лекарите умира в 4:00 ч. сутринта местно време.

 

18-месечното френско съдебно разследване приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Анри Пол, който загубил контрол над колата при висока скорост и под влияние на алкохол. Кръвният анализ показал, че съдържанието на алкохол в кръвта му било три пъти повече от допустимите норми.

 

Любопитен факт е, че бащата на Доди - Мохамед ал Файед, собственик на "Хародс" и на хотел "Риц", твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и е ръководена от МИ6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург.

 

През 2007 г. в Кралския съд започва ново разследване. На 7 април 2008 г. съдебният състав потвърждава решението си - Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4159 |31.08.2023 Последният ден на август ни предлага предимно слънчево време . 1| 4169 |30.08.2023 Общият показател на бизнес климата през август намалява . 0| 3837 |28.08.2023 Изпращаме август със слънце и жега . 1| 3958 |26.08.2023 Ден на траур ще бъде обявен на 28 август в Габрово заради катастрофата с четирима загинали фенове на „Левски“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads