Реклама / Ads
15| 4878 |02.12.2020 НОВИНИ

Всичко за коронавируса: 3475 са новите случаи у нас, 2435 са оздравели

.
Източник: БГНЕС
3475 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9056 PCR теста за последното денонощие, според данните на Единния информационен портал. Това е 38,3% от общия брой изследвани.
 

Починали са 153 души, а са оздравели - 2435. Най-много са новите случаи в област София-град - 722, следвана от Пловдив с 355 и Бургас с 318 случая.

 

В останалите области новите случаи на заразени са: Благоевград - 119; Варна - 271; Велико Търново - 97; Видин - 21; Враца - 82; Габрово - 74; Добрич - 40; Кърджали - 27; Кюстендил - 120; Ловеч - 39; Монтана - 59; Пазарджик - 70; Перник - 78; Плевен - 111; Разград - 32; Русе - 140; Силистра - 36; Сливен - 52; Смолян - 30; София област - 93; Стара Загора - 245; Търговище - 7; Хасково - 92; Шумен - 69; Ямбол - 76.


В болница остават 6635 души, от които: 493-ма са в интензивно отделение.

 

Общият брой на потвърдени случаи от началото на пандемията е 148 775, от които 91 587 активни. Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 4188, а общият брой на оздравелите е 53 000.

 

Рапърът Играта за коронавируса: Температурата ми не спадаше, изпадах в тежка депресия

 

Рапърът Ивайло Иванов-Играта разказа за тежката 2-месечна битка с коронавируса пред NOVA.

 

„Благодаря на приятелката ми, че беше до мен през цялото време. Тя го караше по-леко. Имаше 5 дни, в които ми се губеха моменти. Температурата ми не спадаше. Изпадах в тежка депресия. Постоянно се опитвах да помириша някакви неща. Беше ми тежко, че не усещам аромата на Марияна. Може да звучи смешно, но сега съм благодарен, когато помирисвам пастата за зъби”, сподели в ефира на „Здравей, България” Играта.

 

По думите му той няма придружаващи заболявания и тренира редовно. „Имам много близки, които спортуват, и въпреки това изкараха много тежко вируса", коментира той.

Рапърът обаче няма платени здравни осигуровки. Новината предизвика смут в социалните мрежи. Ивайло обясни причината за това.

 

„Преди 6 месеца исках да си платя здравните осигуровки. Работя в сферата на музиката и имаше фирми, които подадоха неправилно декларации. При моето желание за плащане от НАП ми обясниха, че трябва се свържа с фирмите, за да подадат наново декларациите. От Фирмите пък ми казаха, че искат писмо от НАП. Попаднахме в омагьосан кръг. Успях да ги платя вече и благодаря на хората, които ми помогнаха. Благодаря, че въпреки осигуровките, ме хоспитализираха”, поясни той.

Рапърът и приятелката му споделиха, че са възмутени от отношението на някои от лекарите.

 

„След като той се влоши, извикахме Спешна помощ. Когато пристигнаха, ни се скараха, че сме ги потърсили. На другия ден отново потърсихме лекарска помощ, защото наистина беше много зле, и го приеха в болница”, разказа приятелката на изпълнителя - Марияна Събева.

 

„Не може в 05.00 ч. сутринта сестрата да дойде при мен и да ми се разкрещи защо абокатът ми се е разместил. Те са нашите ангели и трябва да ни пазят. Не искам любезност, искам отношение”, категоричен е рапърът.

 

Калин Поповски: Хората трябва да разберат, че ваксинацията е много важна

 

Няма да е по-лесно да се отказва болнично лечение на пациенти с Covid-19, заяви той
публикувано на 02.12.20 в 12:48


 "Убеждавайки се от ефекта на ваксините, хората все повече ще заявяват готовност да се ваксинират. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е много важна", каза пред БНР д-р Калин Поповски, депутат от "Обединени патриоти". Той подчерта, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще преодолеем това заболяване, както всички други инфекции, преодолени през годините, благодарение на имунизация на населението. 


Д-р поповски категорично заяви, че ваксинацията е доброволна.  

 

Депутатът определи проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, който ще оглави Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините, като човек, който има потенциала да поеме организацията на тази мащабна дейност:

 

"В началото, когато личните лекари няма да са ангажирани с ваксинацията, а ще трябва да се ваксинират най-напред трите рискови групи - хората, които са над 65 години; работещите на първа линия и хронично болните граждани на страната. Предполагам, че тази организация ще стане много бързо, защото не сме толкова голяма държава".

 

Д-р Поповски изказа очакване проф. Гигов да организира успешно локациите на центровете, които да обхванат населението на страната.

 

Във връзка с предстоящото днес заседание на парламентарната здравна комисия, на което ще бъдат приети промени в Закона за здравето, депутатът обясни, че основното е да бъде разрешено на РЗИ да карантинира и по телефона, защото "те не смогват при втория пик на пандемията да обработват документите и да извикват хората на място да им връчват заповедите или служители на РЗИ да ходят да им ги връчват по домовете":

 

"Второто - министърът да има право да спре паралелен износ на лекарства и да направи нов внос по бърза процедура".

 

По думите на д-р Поповски друга важна поправка в закона е премахването на задължително болнично лечение при пациенти с Covid-19:

"Трябва да направим тази промяна - днес в комисията, а утре в пленарната зала. Далеч сме от мисълта да можем да освободим болниците от ангажимент да приемат пациенти".

 

Няма да е по-лесно да се отказва болнично лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, категоричен беше д-р Калин Поповски.

 

Според него никой не е могъл да прогнозира такъв висок пик на заболеваемостта в страната за толкова кратък период от време:

 

"През лятото имаше дори и хабилитирани лица, които казваха, че втори пик на тази болест няма да има".

 

Как да съхраним психиката си по време на пандемията?

 

Експертите отбелязват, че освен да се грижим за физическото си състояние, трябва да се грижим и за психиката си. Психологът Младен Владимиров коментира пред Bulgaria ON AIR как да съхраним психиката си по време на пандемията.


Психологът е категоричен, че най-доброто лекарство е емпатията.

"Отчуждихме се, откъснахме се от изконните ни ценности. Виждаме хора, които са депресирани, че си остават със семейството. Ние сме невротизирани и тревожни, че си оставаме там, където ни е мястото", заяви той.


Според него тази криза е дошла, за да преосмислим ценностите си.


"Важното е да си кажем, че това, което ни се случва в психичен план, прилича на това във физиологичен. Имунитетът ще се изгради, ще се адаптира и случи по време на боледуването. Така и нашата ценностна система ще се трансформира като дълъг процес", коментира още психологът.


Той изрази надежда, че след изолацията ще си дадем равносметка.


"Живеехме изключително консуматорски, съревнователно, индивидуалистично. Трябва да се отдръпнем и да си кажем "това изпитание дойде, за да ни пречисти", смята той.


Владимиров посочи, че хората, които потискат емоциите, са рискови и допълни, че близките на такива хора трябва да наблюдават поведението ни и когато видят, че има нещо нетипично, да го приемат като знак, че нещо се случва с психиката ни.


Експертът коментира и комуникацията между държавата и гражданите.


"Едно навикване от телевизора не работи. Ние няма да запомним това, което ни казва Щабът или силните на деня, но ще запомним как са ни накарали да се чувстваме", заяви той.

 

САЩ  даряват 123 000 лева за студентите доброволци в COVID отделенията
 
Асоциацията на студентите-медици в България (АСМБ) ще получи 123 хил. лева дарение от фондация "Америка за България" и посолството на САЩ в София. Това съобщи президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър по време на онлайн събитие, цитирана от "Дневник".

 

"С нашето дарение асоциацията ще продължи да помага на другите - каза тя. - Изключително сме впечатлени от работата ви в подкрепа на болниците из страната. Готовността ви да се подкрепите вече работещите професионалисти на първа линия е доказателство за загрижеността за сънародниците ви."

 

"В идната година те ще бъдат използвани, за да могат болниците из страната да посрещнат студентите доброволци", уточни Шилър.

 

Затварят социалните домове в Банско


Затварят временно редица центрове за социални услуги в Банско, съобщава БНР.

Допълнителните противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на кмета на общината Иван Кадев.

 

Освен забраните, регламентирани в Заповедта на здравния министър, в Банско временно се преустановяват дейностите и посещенията в Дневен център за деца и младежи "Здравец", Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Седмична грижа" и Дневния център за стари хора.

Затварят се също Центърът за социална рехабилитация и интеграция и клубовете на пенсионера във всички населени места в общината, както и Военният клуб в курортния град.

 

Потребителите и посетителите на въпросните домове, които са с осигурено изхранване, ще продължат да ползват услугата, но тя ще се предоставя с доставка до домовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5435 |01.12.2020 Всичко по темата! 2814 са новите случаи на заразени с коронавирус. Ще се издават електронни направления за безплатни PCR тестове . 24| 15052 |30.11.2020 Мангъров отново на нож с НОЩ: Живеят с мисълта, че те са измислили всичко . 6| 5742 |29.11.2020 1792 нови случая на COVID-19 у нас. Починалите са 69 /следете тук всичко по темата/ . 16| 5702 |28.11.2020 3327 са новите случаи на COVID-19 у нас /следете тук всичко по темата/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads