Реклама / Ads
2| 5225 |04.07.2014 НОВИНИ

406 българчета са осиновени в чужбина през последните две години

.
406 българчета са били осиновени в чужбина между 2011 и 2013 година. Това сочи статистиката на министерство на правосъдието. Хлапетата не са могли да намерят семейства в страната и за това са били предоставени за отглеждане в други страни.
 

 

Според проект на Наредба за международни осиновявания българче ще може да бъде осиновено от чужденци само след лична среща със осиновителя, отбелязва „Правен свят”.  Предвижда се и молбата за осиновяване на дете от  граждани на други страни да се изготвя от осиновяващия. С оглед защита правото на детето и осигуряване на неговата информираност и подготовка, се изключва възможността процедурата по осиновяване да се извърши без осъществяване на личен контакт между осиновяващия и детето.

 

Идеята кандидат-осиновителите да попълват молбата е, за да могат те лично да изложат желанието си и мотивацията си защо искат да осиновят дете, както и да посочат характеристиките на детето. В момента тази възможност е предоставена на акредитираните организации за посредничество при международни осиновявания и на централните органи.

 

В сега действащата наредба пък се дава възможност за осиновяване на дете от чужденци без между тях да е имало среща.Практиката е регламентирана подробно в проекта в Глава трета от Наредба №13 за определяне на условията и реда за международното осиновяване, по която се осъществяват специалните мерки за осиновяване на по чл.112, ал.6 СК на деца със особености в здравословното състояние, на по-висока възраст, както и на братчета и сестричета.

 

За първи път се предвижда възможност, след вписване в регистъра, по искане на чужденеца кандидат-осиновител, да се спре участието му осиновителната процедура за период от 12 месеца без да загуби поредността си на вписване.

 

С проекта за нова наредба се отменя сегашната Наредба № 13 за определяне на условията и реда за даване на съгласие за международно осиновяване и за воденето на регистрите на международните осиновявания.

 

От правосъдното министерство са изготвили и проект на Наредба за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за посредничество при международно осиновяване и за осъществяване и прекратяване дейността на акредитираните организации. С проектонаредбата се променят условията за издаване на разрешения за посредничество при международните осиновявания. Проектът цели ясно регламентиране на дейността на акредитираните организации, повече прозрачност, отчетност и контрол, мотивират се от министерството на правосъдието.

 

За първи път се въвежда задължението акредитираните организации да поддържат интернет-страница, на която да е обявен списъкът на държавите, с които имат право да осъществяват посредничество, на дължимите от клиентите държавни такси за осиновяване, както и информация за процедурата и необходимите документи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5261 |26.05.2014 Българите в чужбина оставиха БСП на 5-о място . 2| 4825 |25.05.2014 4160 нашенци отидоха до урните в чужбина . 18| 6187 |16.05.2014 Българите в чужбина пращат двойно повече от чуждестранните инвеститори . 30| 5562 |04.05.2014 60% от българчетата са извънбрачни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads