Реклама / Ads
29| 7395 |21.07.2012 НОВИНИ

500 000 лв струва свободата на бизнесмена Огнян Донев

.
Огнян Донев е спокоен за свободата си
След обвинението в пране на пари собственикът на "Софарма" Огнян Донев се сдоби вчера с ново тежко обвинение за данъчни престъпления. Наложена му бе рекордна мярка парична гаранция от 500 хил. лева. Той събрал спешно адвокатите си да обсъдят създалата се ситуация и как да се защитава.
 
Според източници на ТV-7, Донев е обвинен за укриване на данъци в размер на повече от 62 милиона лева при продажбата на акции на "Софарма" на четири дружества, свързани със самия него на цени, занижени 9 пъти от цените на борсата, с цел укриване на печалба и избягване на данъчно облагане.


Припомня се, че Огнян Донев приватизира "Софарма", като придобива почти 67% от държавното предприятие чрез дружеството си "Елфарма". По-късно продава близо половината от акциите на "Софарма" на други 4 дружества, свързани с него на символичната цена от левче за акция, т.е. Огнян Донев продава от едното си дружество на друго, свързано с него по този начин укрива печалба и данъци.

Например, "Елфарма" на Огнян Донев продава акции на "София" АД, което е собственост на "София информ" на Огнян Донев. Второто дружество, което купува акции от "Елфарма", е "Телекомплект" - също на Донев. Третото е "Телсо" АД. То е собственост на същото дружество на Огнян Донев - "Телекомплект" и на офшорна фирма, регистрирана в американския щат Делауеър.

Четвъртото дружество, закупило акции от "Елфарма" на Донев, на свой ред, е свързано с третото "Телсо", т.е. продавачът "Елфарма" и четирите дружества - купувачи са били свързани лица. Тези блокови сделки са осъществени на цени, занижени с над 800% от цените на борсата. Една акция е продавана за левче при цена от над 9 лв. на борсата за съответния ден, установи разследването на ТV-7.

По закон, при сделки на лица, които са свързани помежду си, печалбата се облага с данък при условия, които биха възникнали за несвързани лица. Това означава, че допълнителната печалба, която би трябвало да получи дружеството "Елфарма" на Огнян Донев, е над 418 млн. лв. Дължимите данъци върху нея са над 62 700 000 лв. Това е сумата, с която, според се твърди, че Огнян Донев е ощетил държавата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6856 |16.05.2012 Сърбин поръчал убийството на бизнесмена Божинов . 13| 5535 |02.02.2012 М. Димитров: АСТА ни отнема свободата . 15| 5848 |31.01.2012 Един полицай струвал 10 000 евро годишно . 7| 4969 |14.01.2012 500 млн. лв струва да се движим по асфалт зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads