Реклама / Ads
16| 5716 |03.02.2012 НОВИНИ

5000 лв. заплата за Яне от партията

.
Я. Янев
Той е единственият щатен лидер.
 

Професия “партиен лидер” срещу 5000 лева заплата упражнява шефът на РЗС Яне Янев, пише в. 24 часа. Това става ясно от официално подадена по искане на “24 часа” информация от централите на основните политически формации у нас. Въпросът към тях бе дали членове на партийните ръководства имат сключени договори и съответно получават постоянно възнаграждение от партийния бюджет. Яне Янев се оказа единственият щатен лидер. Той има сключен договор за управление и контрол с РЗС. Парите за заплатата му идват от държавната субсидия на партията. Отделно Янев получава заплата и като депутат.

 

“Тези средства позволяват да си покривам разходите, когато не съм на работа в Народното събрание”, напомни Янев дългия период на отсъствие от парламента по изборите миналата година. Тогава от депутатската си надница той вземал не повече от 350 лв. “Така съвестта ми е 100% чиста и мога да съм напълно независим”, добави Янев. Решението да получава заплата от партията било гласувано от управителния партиен съвет на 1 януари 2011 г. То е уредено в Закона за юридическите лица с нестопанска цел и в Закона за задълженията и договорите. Партийната заплата е надлежно обявена в имотната декларация на депутата. “Благодарен съм на УС, че ми гласува това доверие”, заяви Янев. На трудови договори към партията му работят още оргсекретарят Георги Стоянов и международният секретар Живко Темелков. Двамата получават по 1100 лв. Срещу 500 се разписва пък шефът на младежката организация Жельо Желев. И тримата не са депутати. Лидерът на РЗС предостави исканата от “24 часа” справка със средномесечните разходи на партията. И напомни, че води дела във Върховния административен съд за ощетяване на РЗС откъм държавна субсидия.

 

Причината тя да намалее през изминалата година бяха 5-имата депутати, които напуснаха групата и пренасочиха субсидията си. Според Янев обаче не е редно парламентарна сила като РЗС да взема 1 144 484 лева, а останалата извън парламента НДСВ например - повече.

 

Няма други депутати, които да получават заплата и от партийните си централи. Ръководни кадри обаче имат сключени договори. Най-често това са изцяло ангажирани с организационната и партийната дейност хора, които нямат друг доход.

4-ма от висшето ръководство на БСП получават фишовете си от червената централа. Това са международният секретар на БСП Деница Златева, която заради партийните дела напусна мениджърски пост в голяма международна компания, отговорникът по избори в ИБ Катя Николова, както и председателят на Младежкото обединение Явор Гечев. Решило се и младежкият лидер да е платен, защото той зарязал семейния бизнес в Пловдив. Четвъртият, комуто наскоро Станишев предложи заплата, е родопската желязна лейди Дора Янкова, до есента кмет на Смолян. Само тя посочи публично размера на заплатата си - колкото кметската, или към 1500 лв. Срещу това пое връзките на БСП с местните власти и регионите.

Също четирима от ръководството на ДПС са на трудов договор към централата. Организационният зам.-председател Рушен Риза получава от партията почти колкото депутат, но без добавките – 2700 лв. С 200 по-малко взема секретарят на ЦОБ Мустафа Карадайъ. Партийният ветеран и член на бюрото Айруш Хаджи е с 1750 лв. основна заплата, а шефът на младежката организация Джейхан Ибрямов - с 1540 лв.

 

Само секретарят на НДСВ Олимпи Кътев е на трудов договор с партията. Оттам не уточниха възнаграждението му.

В ДСБ и СДС никой от ръководствата не работи към партиите. В синята партия това дори е забранено по устав.

 (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6561 |20.01.2012 ВСС намали заплатата на съдия Мирослава Тодорова за 2 години . 4| 5022 |02.11.2011 Бизнес и синдикати не се разбраха за минималната заплата . 42| 8566 |12.10.2011 Борисов казал на Кунева, че иска заплатата на еврокомисар в ГЕРБ . 13| 4973 |29.08.2011 Увеличението на минималната заплата-недостатъчно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads