Реклама / Ads
4| 5913 |02.05.2013 НОВИНИ

На 77-мо място в света сме по свобода на медиите

.
Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостига на прозрачност, дискриминацията и все повече концентрация в медийната собственост – това продължават да бъдат основните проблеми на България, според годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус" за свободата в света. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора.
 

Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода. Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние, се отбелязва в доклада.

България е оценена като страна с частично свободни медии и е поставена непосредствено пред Монголия на 77-мо място сред 196 държави и територии в класацията. Спрямо миналата година за България на практика няма промяна, защото в доклада, обхващащ 2011г., тя е на 78-о място, но от 197 държави, а индексът й се е подобрил със само един пункт по 100-точкова скала.

Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието. Етнически малцинства, конкретно ромите, продължават да са подложени на дискриминация в заетостта, здравеопазването, образованието и жилищното настаняване, отбелязва Фрийдъм Хаус в доклада.

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем. Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност, пише в доклада на организацията. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от Брутния вътрешен продукт. България е на 75-о място в класацията за 2012 г. на "Трансперънси Интернешънъл" за възприятие на корупцията, припомня „Фрийдъм хаус".

Организацията установява, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4851 |02.05.2013 Янев джентълмен: Каня Кунева на дебат в удобно за нея време и място . 9| 5417 |01.05.2013 Орешарски: Да направим така, че хората да намират своето работно място и с удовлетворение да се прибират в къщи . 22| 6620 |30.04.2013 Роман Василев отива на мястото на Николай Кокинов . 6| 6588 |21.04.2013 Любен Корнезов освободил мястото си на младите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads