Реклама / Ads
3| 2875 |03.08.2023 НОВИНИ

Адв. Аврамова: Приетите днес от депутатите промени срещу домашното насилие са отчитане на дейност

.
Райна Аврамова
”Ако търсеният ефект от тези промени е да могат да се предпазят всички жертви на насилие, с изключение на вече уредените, които са в брак, живеещите на съпружески начала и роднини, след като днес наблюдавах повече от три часа всички изказвания в правна комисия, продължавам да поддържам категоричното си мнение, което многократно съм заявявала, че тези промени няма да доведат до търсения ефект.
 

Това заяви адвокат Райна Аврамова, която е с повече от 20 години практика свързана с домашно насилие и агресия над жени, коментира днешните промени, приети от правната комисия в парламента относно Наказателния кодекс по тази тема.

 

Веднага обяснявам. Неслучайно и представителят на ВКС, ако не се лъжа съдия Мими Фурнаджиева, изрази становище по отношение промените в закона за защита от домашно насилие, които въпреки всичко при неясното дефиниране на интимна връзка ще доведат до това, което аз повтарям, а именно различно тълкуване на различни съдебни състави в цялата страна. Отделно от това тези промени не предвиждат например насилие между наематели, между студенти, живеещи в общежитие, между лица, настанени в центрове. Търсеният ефект за защита на всички жертви на насилие може да бъде решен само с една единствена поправка в НК, тоест добавяне на един единствен допълнителен член, който да визира и да криминализира гаврата, издевателството, унижаването на човешкото достойнство и самия човек чрез нанасяне на повреди, които предизвикват както физически травми, така и психически, обясни тя.

 

Тоест, водят до разстройство на здравето, най-общо казано. Бива ли това криминализирано в Наказателния кодекс, в тази категория ще попадат и лицата в така наречената интимна връзка. Или с други думи лицата, които имат сексуална връзка. Защото смисълът на закона за защита от домашно насилие е съвсем различен. Той е свързан с издаване на ограничителна заповед, която най-често е насочена към отстраняване от съвместно обитаваното жилище, или от семейното жилище. При лицата, които ще бъдат, или са в интимна връзка, не се налага да имаме такова отстраняване, защото те не обитават такова жилище. Ако те обитават едо жилище, те ще влязат автоматически в лицата, които съжителстват на съпружески начала", каза още по Би ти ви..


"Обществото очаква от политиците адекватни закони, а не просто отчитане на дейност. Не просто това ние да се съберем по спешност, да приемем едни предложения на коляно, които няма да доведат до търсения ефект, а ще задълбочат кризата по отношение приложението на закона. За мен законът за защита от домашно насилие не трябва да се пипа. Той има съвсем различен смисъл, а защитата на всички на всички други лица, жертви на насилие, извън тези, които са в брак, тези, които живеят на съпружески начала, и са в роднинска връзка, всички други извън този кръг могат да бъдат защитени като се внесе един допълнителен текст в НК, който да инкриминира това деяние", категорична е адвокатката.

 

"Самото увеличаване в Наказателния кодекс на санкцията от 6 на 8 години мислите ли, че ще спре един извършител да причини средна телесна повреда. Само вдигането на санкция за мен не е решение на проблема. Решението на проблема е вкарване на категория лица, всички останали, не само тези, които са в интимна връзка", добави Аврамова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2465 |03.08.2023 Спасение в жегата: Раздават вода днес и утре в София заради горещото време . 0| 2601 |02.08.2023 Жега и днес . 0| 2698 |01.08.2023 Днес в КЕВР ще бъде окончателно депозирано предложението за цената на природния газ през август . 5| 2974 |31.07.2023 Митрополит Киприан: Заветните думи ”Свобода или смърт” днес са изпразнени от съдържание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads