Реклама / Ads
0| 6918 |19.05.2020 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Съдът го е страх от публичност, защото не може да я режисира

.
Адв. Николай Хаджигенов
Забранен остава достъпът на журналисти и граждани до делото „Иванчева“, което продължава утре на втората инстанция. Съдът го е страх от публичност. Особено от публичността, която не е от типа „Гешев говори пред съдебната палата, докато там държат шест часа Иванчева и Петрова“. Но това дори не е публичност. Това е пропаганда. Публичност е когато се покажат нещата такива каквито са, а от това тях ги е страх, защото тогава се вижда, че това не е съд, а инквизиция.
 

Това каза за Фрог Нюз адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Десислава Иванчева по делото срещу нея и Биляна Петрова. Припомняме, че защитникът е поискал утре пряко да се излъчва от съдебната зала на Апелативния специализиран съд, след като ВСС забрани достъпът на журналисти и граждани до делата. Ето и коментара му:

 

Ушев подходи "гешевски" по въпроса с искането ми утрешното заседанието по делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъде излъчвано на живо. Той ми е написал, че чл.121, ал.3 от Конституцията изрично предвижда процесите да са публични , нещо което предвижда и Наказателно процесуалния кодекс. И така, решенията на Висшия съдебен съвет не могат да прескочат Конституцията по никакъв начин или разпоредбите на който и да било закон. Самият Върховен касационен съд вчера го направи и излъчиха заседание.

 

Но въпреки това заседанието утре няма да бъде публично, въпреки изискванията на Конституцията, която е основен закон. Мога да дам още  един пример – Върховният съд на Великобритания заседава онлайн, заседанията се излъчват на живо и са налични на сайта на съда. По всяко време може да влезете в сайта и да гледате някое дело. Покрай историята с този вирус, американският съд също започна да заседава публично онлайн. Но това е в правовите държави. Макар че, у нас също се случи,  това го направи първо Софийски градски съд преди седмица, а вчера и Върховният съд.

 

Проблемът не е технически, аз мога да го излъча с телефона си от залата. Страх ги и е от публичността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5179 |19.05.2020 Протест на превозвачи в цялата страна. Предупреждават за фалити и молят за помощ . 0| 7414 |18.05.2020 Пореден протест пред Народното събрание, Ченалова пак е в редиците . 0| 11567 |18.05.2020 Иван Бакалов: Ограбиха Цветан Василев и го представиха като виновен, сега правят това и с Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads