Реклама / Ads
3| 3705 |17.01.2024 НОВИНИ

Адв. Кашъмов за делото на АЕЦ "Козлодуй": България вече е демократична страна. Обществото се мобилизира

.
Акв. Александър Кашъмов Източник: БГНЕС
"Смятам, че това е един много добър резултат, който се постига на ранен етап. От една страна мога да кажа, че го очаквах, защото България вече е демократична страна. Обществото се мобилизира и дори имаше акция по набиране на средства. Смятам, че това е едно естествено продължение - българското общество вече е мобилизирано". Това коментира адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на фондация "Програма Достъп до информация".
 

Във вторник от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД обявиха в съобщение до медиите, че е взето решение да бъде оттеглен искът за 500 000 лв. срещу Наталия Станчева и Йордана Кулинска. "След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията", се казва в съобщението.

 

"От една страна, добрата новина е, че има мобилизация на българското общество, българските журналисти и неправителствени организации. От друга страна, злото не спи, то също напредва и ние трябва да бдим", посочи още експертът.






Той е на мнение, че гражданското общество се събужда. "Беше изключително положителна тази съвместна позиция, с която излязохме от Програма "Достъп до информация" и Асоциацията на европейските журналисти – България. Тя много бързо събуди отзвук и в страната, и отвъд границите", посочи адв. Кашъмов.

 

"В крайна сметка в една демокрация само гражданинът и неговата активност могат да се преборят за правата си. Добрата държава е добра тогава, когато гражданите са будни и държат институциите отговорни за това какво правят", категоричен бе той.

 

"Същевременно обаче борбата трябва да продължи за това да бъдат пресечени възможностите за такива slapp дела, защото тези дела, за които в момента говорим, заведени от дружества мастодонти, за тях това да заведат дело за половин-един милион е някаква дребна работа, троха, докато за един гражданин като Наталия Станчева това е сума, която един такъв човек не може да припечели през целия си живот. Така че това е стресиращо. За едната страна е елементарно да заведе такова дело, а другата страна пък ще бъде под напрежение – това не бива повече да се случва", заяви още адв. Александър Кашъмов.





АЕЦ "Козлодуй" съдеше гражданката за рекордната сума от половин милион лева заради разкритие, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. За скандала се разбира след множество запитвания от страна на жената по Закона за достъп до обществената информация. 

 

Делото АЕЦ "Козлодуй" заведе срещу Наталия Станчева - бивша медицинска сестра в централата. Чрез запитвания по ЗДОИ тя разкрива, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите. За разкритията си Наталия Станчева получава наградата "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация” през септември 2023 г. Нарушението на Закона за лечебните заведения е констатирано от Районната здравна инспекция във Враца и незаконната поликлиника е затворена, пишат от Асоциацията на европейските журналисти.

 

ФрогНюз


Припомняме, че в писмото си от АЕЦ "Козлодуй посочиха още, че искът е заведен от предишното ръководство през месец юли 2023 г. и че „всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба“.

 

В края на миналата седмица Програма „Достъп до информация” и Асоциацията на европейските журналисти – България призоваваха „АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска за половин милион лева, заведен срещу тяхна бивша служителка и нейната майка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3652 |17.01.2024 Кулеба в Давос: През 2024 г. приоритетът ни е да прогоним Русия от небето . 0| 3629 |17.01.2024 Кой ще получи помощ за транспорт? . 3| 3805 |17.01.2024 Следи от "Газпром" и "Вагнер": Как дъщерята на Путин печели стотици милиони рубли? . 11| 4060 |17.01.2024 Фалшива снимка на Левски обикаля нета. Какво общо има Русия с всичко това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads