Реклама / Ads
12| 4069 |01.11.2023 НОВИНИ

Адв. Петър Славов: Членовете на ЦИК трябва да си подадат оставката!

.
Адв. Петър Славов Източник: БГНЕС
"Членове на ЦИК, гласували за отмяна на машинното гласуване, би следвало да си подадат оставката". Това заяви адвокат Петър Славов, като определи решението им като срамно. 
 

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за забрана от гласуване с машини. На втория тур на местните избори те ще могат да се използват.

 

Адв. Славов бе кандидат за общински съветник в София, като той бе и един от жалбоподателите срещу решението на ЦИК, чиито жалби доведоха до последвалото решение на ВАС.

 

"Имаше достатъчно време между петък и неделя, ако наистина големият проблем е бил, че не министърът, а негов заместник е подписал въпросното сертифициране на машините и след като се разбра, че въпросният зам.-министър е снимал с телефона си, ЦИК да предприеме нужните действия.  Но не реагираха на подадените жалби, които преди да стигнат до Върховния административен съд даваха възможност на ЦИК да си преразгледа решението, включително да изиска този документ и да постанови ново решение, с което да се гласува машинно". 

 

"ЦИК не са оспорили въпросното решение на зам.-министъра на електронното управление, което означава, че трябва да го изпълнят, а в него пишеше, че машините са изрядни", обясни Славов.
 

"Тези български граждани, чиито гласове са обявени за невалидни, едва ли ще се съгласят, че решението на Върховния съд успокоява всички", отбеляза още той. 

 

"Ако ЦИК бяха добронамерени и наистина се вълнуваха от правата на българските граждани, спокойно можеше, ако някъде в изборния ден възникнат сигнали за грешки или за лоша работа на машините, включително за машинации, в конкретния избирателен район да спрат машинното гласуване и да се продължи с хартия, а не в цялата страна предварително да забраняват машинното гласуване", смята адвокатът. 

 

Няма да посмеят да отменят машинното гласуване и за втория тур, прогнозира той.

 

"Веднъж, че вече има това отменително решение на Върховния административен съд с ясни указания какво трябва да се направи. Второ - имаме гневната реакция на хиляди български граждани". 

 

Важно е Министерството на електронното управление достатъчно рано да си свърши работата по повторната сертификация, подчерта юристът. 

 

"Надявам се да бъде осигурен и дежурен съдебен състав, който да е на линия  в събота и неделя, ако се стигне до подобни действия отново", каза той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3794 |01.11.2023 Мария Габриел: България е атрактивна дестинация за инвестиции . 0| 4188 |01.11.2023 Независимият кандидат Николай Гюров е единствената пречка пред това ГЕРБ отново да овладее столичния район ”Панчарево” . 0| 3782 |01.11.2023 Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта . 7| 3995 |01.11.2023 Руски журналист се скри в посолството, МВнР му отне акредитацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads