Реклама / Ads
7| 4417 |02.09.2020 НОВИНИ

АЕЖ: Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

.
Официална позиция от Асоциацията на европейските журналисти по повод местоположението на медиите в ремонтираната сграда на Народното събрание. Припомняме, че журналистите са разположени далеч от депутатите.
 

Ето и цялата позиция:


Асоциацията на европейските журналисти – България настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.

 

В сряда, първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава Народното събрание.

 

Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

 

Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.

 

В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация.

 

Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки.

 

АЕЖ – България е на мнение, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. Отделен въпрос е и този дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, и дали е осигурен интернет и добри възможности за предаване на информация, което също е съществено за професионалните ангажименти на медиите.

 

АЕЖ – България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4321 |02.09.2020 СЕМ: Насилието над журналисти е позор за всяко общество . 7| 4562 |02.09.2020 Служители на парламента гледат със страх през щорите случващото се на площада. И какво видяха? . 10| 4791 |02.09.2020 В цялата страна тече Велико народно въстание . 66| 22048 |02.09.2020 /на живо/ Ден 56: Великото народно въстание, над 100 000 на вечерния протест /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads