Реклама / Ads
12| 6257 |08.05.2014 НОВИНИ

АЕЦ „Козлодуй” спира да плаща дивидент на държавата?

.
Държавата е на път да се откаже от дивидента от АЕЦ „Козлодуй”, за да бъде пренасочена цялата печалба на дружеството в модернизацията на V и VI блок и изграждането на допълнителната мощност в VII блок. Това стана ясно по време на посещението на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев във Враца.
 

 

„Трябва да се преразгледа политиката за изплащане на дивидент от АЕЦ „Козлодуй", защото основен приоритет е удължаване срока на експлоатация на двата действащи реактора”, заяви Стойнев.

 

В момента централата трябва да изплати дивидент 80% от печалбата на АЕЦ „Козлодуй” и ръководството на централата постави въпроса за освобождаване от това задължение, за да се осигурят средства от собствената му дейност за модернизация на двата 1000-мегаватови блока.

 

Министърът заяви, че преговорите с „Уестингхаус" по проекта за изграждане на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй" продължават, но преди да бъде напълно структуриран финансовия му модел, никакви поръчки няма да се правят.

 

Драгомир Стойнев отново увери, че проектът за съживяване на торовия завод „Химко" е в ход. „Пари за придобиване на активите на завода са заделени - не само за закупуването им, но и за модернизация”, каза министърът пред bTV.

 

Той посочи, че в момента купуването на завода от държавата се бави, защото е заведено дело пред Софийския апелативен съд за това кой притежава активите на „Химко". Това не позволява на синдика на торовия завод да обяви втори търг. Министърът потвърди, че към завода има интерес както от държавата, така и от инвеститори.

 

„Реиндустриализацията на страната не означава само да вземем старо предприятие и да го вдигаме на крака - това е само част от програмата. Тя включва и достъп за българския бизнес до финансов ресурс, създаване на квалифицирани кадри чрез дуалната система на обучение, използване на новата оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации" и на Националния иновативен фонд с приоритет иновации, високи технологии и енергийна ефективност”, обясни Стойнев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5846 |07.05.2014 К. Добрев към ГЕРБ: Петима спирате Закона за МВР . 19| 5891 |02.05.2014 Пенсионираме се без да спираме работа . 3| 5479 |27.04.2014 Клиентите на ЧЕЗ вече могат да плащат за заявени услуги касите на FASTPAY . 4| 5863 |25.04.2014 ЦИК спира Янаки Ганчев от евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads