Реклама / Ads
11| 3037 |26.04.2024 НОВИНИ

Акад. Денков: ЦИК подготвя почвата за проваляне на машинното гласуване

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
"Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК някак между другото започнаха да правят внушения в медиите, в които виждам пореден опит да се „подготви почвата“ за проваляне на машинното гласуване на 9 юни".
 

Това написа във Facebook бившият премиер акад. Николай Денков, който след неосъществената ротация и разпаданто на правителството се върна в Народното събрание.





Ето и пълната му публикация:

 

"Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК някак между другото започнаха да правят внушения в медиите, в които виждам пореден опит да се „подготви почвата“ за проваляне на машинното гласуване на 9 юни. Председателят на ЦИК отново цитира дезинформацията от така наречената „справка на ДАНС“, използвана, за да се гласува само с хартиени бюлетини на първия тур на местните избори. А зам.-председателят поставя под въпрос машинния вот сега с причини, които никога не са били пречка преди – например, много почивни дни и недостатъчно време за сертифициране. При все, че от месеци се знае кога са и изборите за европарламент, и Великденските празници.


Припомням, че след като ЦИК и ДАНС организираха активно мероприятие на предишните избори, се оказахме с близо половин милион недействителни гласове. В същото време всички социологически проучвания показват високо доверие към машинното гласуване.


До изборите остават повече от 40 дни. Вместо да „подготвя“ общественото мнение за пореден провал на най-честното и прозрачно отчитане на гласовете – с машини, нека ЦИК си свърши работата като отговорна институция. А министерството на електронното управление да не бави процесите, които зависят от него. С натрупан опит от няколко машинни вота тези две институции нямат да имат оправдания, ако отново се окажем само с хартиен вот. Ще признаят само зависимости. И скоро ще стане ясно дали работят за фундаменталното право на българите да определят посоката на държавата с гласовете си, или са част от скритата власт на институциите-бухалки, доминирани от ГЕРБ-ДПС.







Тази скрита власт трябва да разградим на изборите на 9 юни, за да имаме справедливо правосъдие, реформи в помощ на хората и бизнеса и висок стандарт на живот – като в нормална европейска държава".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3448 |26.04.2024 Таксите в предучилищното и училищното образование вече ще са по-високи . 4| 4622 |26.04.2024 Шефът на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия . 2| 2515 |26.04.2024 Стартира кампания "Помогни на младежи от Украйна". Как да подкрепим украинските студенти и ученици? . 4| 2401 |26.04.2024 Румъния повдигна обвинения на експрезидента Илиеску за престъпления срещу човечеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads