Реклама / Ads
7| 2512 |05.03.2024 НОВИНИ

Акад. Денков: Оставката ми е израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите

.
Министър-председателят акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
"Израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Това означава оставката на правителството". Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет министър-председателят акад. Николай Денков.
 

"Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в НС. Това не е политическа игра. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместна декларация на 6 юни 2023 г.", каза премиерът и припомни какво е записано в нея:

 

"1. Ще излъчим стабилно правителство с мандат, около което ще се формира конституционно мнозинство.


2. За първите девет месеца премиер ще бъда аз, вицепремиер ще бъде Мария Габриел. А за следващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер.


3. В края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.


4. Правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма.


5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи.

 




Дотук изпълнявахме всяка точка и всеки ред, въпреки, че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици. Стигнахме до ключовата шеста точка в декларацията.

 

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Парламента. С оглед – гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества”.

 

По думите му през следващите 9 месеца трябва да изминем реформаторския път, който е бил начертан през юни.

 

"Регулаторите не трябва да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеса. Предложеният от ПП-ДБ меморандум беше точно това. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена. Депозираната днес оставка е още една покана за преговори за важните за гражданите теми. Правителството ще продължи да работи за създаване на устойчива бизнес среда, за утвърждаване на позицията на България на международната сцена, докато бъде избрано ново правителство", категоричен бе акад. Денков.





"Дължа едно изрично успокоение за българските граждани - правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента", поясни още той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3010 |05.03.2024 "Сега видяхте ли си живота, ако ползвате само VKontakte?". Facebook се върна, народният хумор заваля . 5| 2426 |05.03.2024 ПП-ДБ: Утре НС да приеме оставката на кабинета "Денков", нека с ГЕРБ да започнем преговорите . 6| 2458 |05.03.2024 Журналист: Тихановска ни напомни, че за всяка държава има риск да заприлича на Беларус . 0| 2352 |05.03.2024 Ваня Григорова: В бюджета на СО няма пари за увеличение на заплатите на транспортните работници, а задълженията само на автотранспорта са близо 18 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads