Реклама / Ads
5| 5041 |05.06.2015 НОВИНИ

Акад. Марков за арменския геноцид: От история политика не трябва да се прави

.
Акад. Георги Марков
Особено на политиците е нужно да се напомня за арменския геноцид непрекъснато. Тъй като историята продължава да се политизира. Изтребени са 1,5 млн. човешки същества. От историята не може да се прави политика.
 
Това заяви акад. Георги Марков, председател на Организационния комитет на научната конференция "Престъпленията против човечеството и тяхното отражение". Събитието бе организирано по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

Две години преди арменския геноцид бил извършен геноцид над българите от Източна и Западна Тракия, като това била "генерална репетиция". Акад. Марков подчерта, че геноцидът е държавна политика на една империя и едно правителство. Това е предумишлено престъпление против човечеството, категоричен е изтъкнатият историк. С изчезването на Османската империя обаче то остава ненаказано. Може би затова и през Втората световна война Хитлер си позволи геноцид, продължи акад. Марков.

Той се надява политиците да разберат що е това геноцид над арменците и, че ще бъде признат от парламента, за да имаме лице пред Анкара и те да го признаят. Никой не е по-голям от истината. Има и търговски отношения, обаче ние не трябва да забравяме историята, подчерта академикът.

С призив никога повече човечеството да не преживява трагедиите, свързани с безумството на 20 век председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров започна изказването си. Според него потомците трябва да търсят причините за извършените зверства и да живеят в сигурност на една мирна планета.

"Ние, българите, можем да се гордеем, че в трудни времена сме подавали ръка на арменците, с които имаме сходна съдба", коментира председателят на БАН, напомняйки, че през 1899 г. Яворов пише "Арменци", откликвайки творчески на болката на своите събратя.

В рамките на двудневната конференция ще бъдат представени архивни документи за арменските бежанци в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5379 |29.05.2015 Марковски: Има ли хора в църквите, няма престъпност . 10| 4243 |11.05.2015 Г. Марков: Велико Народно събрание трябва, рано или късно . 4| 5069 |08.05.2015 Адв. Марковски за убитата Ани: Майката също е отговорна . 12| 4908 |24.04.2015 НС прие декларация за арменския геноцид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads