Реклама / Ads
4| 4790 |12.05.2014 НОВИНИ

Акция срещу джебчийките във Варна

.
Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, расте лавинообразно.
 

През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби, установи БТВ. Една от потърпевшите е Полина Данаилова. Преди месец в автобус от градския транспорт й открадват портфейла и личните документи.

„Беше достатъчно блъсканица. Реално даже не знам кога са успели да го направят, тъй като бях залепена за стената на автобуса и пред мен беше автобуса, а зад мен нямаше как да го вземат. Реално е по времето, в което съм слизала вече”, казва тя.

 

Всеки ден в ситуацията на Полина попадат много хора. Затова акцията в интернет срещу джебчийките бързо намира отзвук. Фейсбук групата „Внимание!!! Крадлите на Варна!", където потърпевши или очевидци споделят информация, снимки и видео, събира 2000 участници за 3 седмици.

 

„На мен, както се казва, ми писна. Поради факта, че ми пишат ужасно много хора, че всеки е бил ограбен в автобусите, обаче полицията нищо не прави по въпроса”, казва Калоян Георгиев.

 

Доброволци вече обикалят най-рисковите места в града. Никол е една от тях. Умишлено не показваме лицето й, за да не бъде разпозната от за крадците. „Вярвам, че заедно можем да спрем този вид организирана престъпност и да изчистим крадливото петно от името на Варна”, убедена е тя.

 

Доброволците са категорични, че са взели нещата в свои ръце заради бездействието на МВР. Полицията разработва специален план за летния сезон. Обсъжда се разлепването на стикери по спирки и автобуси, които да предупреждават туристите. Очаква се скоро Варна да бъде атакувана и от румънски джебчии.

„Характерно за тях е, че са мъже, малко по-груби в действията си. Тоест, повече бутане има докато извършват съответно кражбата. И друго, което е характерно за тях, е, че използват разрязване на чанти или съответно торби”, обясни говорителят на варненската полиция Ивана Милева.

 

Доброволците планират голяма акция на 24 май, когато се очаква джебчийте да се активизират заради празника и струпването на много хора. Те са категорични, че присъствието им дава резултат и е наплашило крадците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4949 |07.05.2014 НАП започва акция срещу длъжниците . 8| 6237 |01.05.2014 Депутати от ГЕРБ-Варна гостуваха на борда на ветрохода „Роял Хелена” . 36| 6589 |01.05.2014 Арести на поразия във Варна и Бургас . 15| 5165 |24.04.2014 Путин: Акцията в Източна Украйна е престъпление с последствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads