Реклама / Ads
0| 2631 |25.07.2023 НОВИНИ

Александър Джартов: За денонощието у нас имаше 123 пожара

.
Пожарната е реагирала на 168 произшествия за изминалото денонощие Източник: БНР
През изминалото денонощие имаме 168 произшествия, на които сме реагирали. 123 от тях са за пожари. Те са загасени. Това заяви пред БНР главен комисар Александър Джартов - директорът на главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”.
 

По думите му към момента няма по-тежки произшествия, на които да са реагирали.


"Очакваме температури, надвишаващи 41 градуса в областите Плевен, Русе и Велико Търново. Поддържаме дежурство с над 1000 пожарникари, те са осигурени с необходимата техника, за да реагираме своевременно", посочи той в интервю за предаването "Преди всички".

Извършването на дейности в земеделските земи винаги представлява риск, подчерта гл. комисар Джартов и апелира земеделските производители, когато почистват обработваемите земи това да се случва преди 11 часа. 


Той се обърна и към гражданите, които са на почивка - да не се пали огън в горите и земеделските земи. По думите му растителността е изключително буйна и много суха и при всяко едно запалване огънят става неконтролируем в рамките на секунди. 


Александър Джартов препоръча също да се ограничи използването на барбекюта, както и пускането на фенери.


Хората понякога подценяват опасността и са твърде самоуверени, отбеляза той. Затова според него трябва да има забрани, когато са много високи температурите.


По думите му глобите могат да достигнат до 2000 лв. за предизвикан пожар. Според него по-адекватен способ е превантивната дейност отколкото санкционната. Хората трябва да знаят как да реагират, ако се случи пожар, категоричен е той. Тези случаи обаче са трудни за установяване на непосредствения извършител. 


70 български служители са разположени в Солун, като дават дежурства и в Полигирос, посочи гл. комисар Александър Джартов относно българската помощ в борбата с пожарите в Гърция.

 

Най-вероятно днес или утре те ще бъдат преместени в Лутраки. Към момента прогнозата за Лутраки е, че се очакват изключително високи температури утре - до 44 градуса, и това е причината да бъдат насочени към места, където опасността от пожари е по-голяма. 


20 служители се предвижда да се приберат в България на 1 август, а останалите 50 - още в петък. Това ще бъде уточнено обаче в зависимост от ситуацията, каза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2588 |17.07.2023 Премиерът Денков се срещна с Александър Везенков и министъра на спорта Димитър Илиев . 1| 2590 |13.07.2023 Александър Везенков: Отивам в НБА като новобранец, но със самочувствие и опит . 22| 6358 |07.07.2023 Денков наредил на Радев да се срещне със Зеленски, смята Александър Маринов . 1| 2520 |05.07.2023 Войната по пътищата: Четирима души загинаха в катастрофи за денонощието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads