Реклама / Ads
10| 6542 |08.04.2020 НОВИНИ

Александър Маринов: Президентът не приема начина, по който се управлява държавата

.
Александър Маринов
Президентът дълго време проявяваше търпение към правителството. Той не приема начина, по който се управлява държавата. Липсата на откритост, на отчетност и бягство от отговорност, както и липса на аргументи защо се взимат едни или други решения. Това е принципен въпрос, защото това води до лоши резултати. Още от кандидат президентската му капания е негова принципна позиция, че трябва да има промяна в начина на управление. Правителството ще навърши 3 години от управлението си. До днес няма нито 1 ред отчет за изпълнението на управленската им програма.
 

Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента.

 

Говори се, че трябват нови заеми, правителството ударно изхарчи милиарди от изкуствено създадените излишъци без ясни мотиви и отчетност. Този модел не заслужава доверие, не само от президента, но на обществото. То трябва да си поиска един друг начин на управление, допълни Маринов.

 

Твърдо съм убеден, е обществото след тази криза ще намери сили да поиска това. В резултат на лошото управление на страната, ние ще платим много по-висока цена от други държави за кризата. Президентът говори, предупреждава и критикува заради тези  възможностите ние да платим тази много по-висока цена.

 

Президентът не е коментатор. Той предлага ясни неща. Например това да се обединим около ясни мерки за преминавене  към нормализиране на живота, бе нещо от последното му изявление.

 

Има нещо много смешно. На 3 април министър-председателят не си сдържа нервите и нападна президента, наричайки го стара свекърва.  В същия ден от много европейски столици започна да постъпва информация, че точно за това се говори – за смекчаване на мерките. Точно на следващия ден се оказа, че премиерът е имал среща за обсъждане на разхлабване на мерките, конкретно ставаше въпрос за фермерските пазари. Хем го хулят, а в същото време правят точно това, което той предлага, но го правят калпаво. В другите държави има много повече и много по-конкретни мерки. У нас хората  не могат да назоват и 10 мерки, които са ефективни, заяви Маринов.

 

Имаме различни идеи, но не сме в тази позиция да предлагаме мерки. Президентът ще реши дали да предложи нещо. Най-вероятно ще ги предложи на обществото за обсъждане, след като получава подобна остра реакция от правителството.

 

Президентът не обича да коментира лични въпроси. Така не се разбра, че баща му е починал, нито че е дарил заплатата си във Видин.  Президентът не е изпълнителна власт, в това отношение може да се коментира дали се бави или не реакцията му, коментира още Маринов.

 

Въпрос на личен избор е, че президентът и съпругата му не реагират на нападките и обидите срещу тях. Аз го одобрявам, още повече, че има източници, за които е притеснително, ако кажат нещо добро за теб. Когато се говори за политика са важни резултатите. Скоро ще стане ясно дали правителството се справя, ще стане ясно и дали са основателни предупрежденията и предложенията на президента.  Няма смисъл да влизаш в кочината да се бориш с прасето, защото ще се покриеш с нечистотии, а на прасето това му харесва, коментира още Маринов.

 

Познавам доста политици, някои от по-новата реколта по-малко. За президентът Радев последното, което може да се предполага и да се каже, че е уплашен. Кризата с коронавируса дойде много удобно да замаже много неща и скандали. Вероятно ще дойде моментът да се вървем към тези неща.

 

Четох публикация, в която драматично се твърдеше, че президентът бил загубил втория си мандат. Последното за което той мисли е втори мандат. Това не го интересува, дали ще бъде на власт или не. Той иска да свърши определени неща и това го интересува.

Знаем силата на пропагандата и тази мисъл, че може да лъжеш много хора за кратко, малко хора по-дълго, но всички за винаги - никога има логика. Хората не са изолирани, влизат в досег с действителността и могат да проверят всяко твърдение. Този досег ще покаже кое е вярно и кое е пропаганда, смята още Маринов.

 

На въпрос защо президентът не дава пресконференции Маринов отговори, че лично той има особено мнение  по този въпрос, а именно, че самият президент не трябва да говори повече, но определен кръг от хора, които изразяват позицията на институцията е нещо необходимо. Не е лошо да има говорител, който да го представя пред обществото.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4276 |08.04.2020 Марешки: Президентът да каже, дали има спекула в горивата . 2| 4455 |06.04.2020 Д-р Александър Семидчиев: Ще продължим да даваме препоръки . 7| 5038 |04.04.2020 Д-р Александър Симидчиев: Целта на вируса е да заразява . 21| 7638 |02.04.2020 Президентът Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads