Реклама / Ads
17| 5342 |04.10.2023 НОВИНИ

Александър Николов: Сектор „Енергетика“ е жертва на политически боричкания. Загубиха се пари заради нехайството на служебния кабинет?!

.
Александър Николов
Не сме видяли решението, което трябва да се гласува от НС. А това решение само по себе си е криза. Нищо не се е променило, в нито един от плановете, дори в този на ГЕРБ от 2019-а не е имало предвидено административно затваряне на цеднтрали. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият енергиен министър Александър Николов.
 

2038 година е доста далеч във времето и технологиите ще променят всичко, свързано с електроенергията. Трябва да се намалят драстично разходите на централите. За съжаление няма обща визия за целия регион Стара Загора, ако към тях трябва да се добавят централи.


Никога не е казвано, че ще се затварят насилствено централи. Говорим за намаляване на емисиите, а това значи друго. Стара Загора е потенциално най-печелившият регион на България. Там ще има много нови работни места. Това не значи, че изчезват “Мини Марица”, напротив.


Говоренето в крайности, че въглищата отиват в историята, е вредно. Сектор “Енергетика” се трансформира бавно, но за да се случи това, то трябва да стане плавно. Агресивното влизане в сектора и изпозлването му за политическо влияние е много грешно, защото сектор “Енергетика” е най-важен.

 

В мометна започват да излизат финансовите отчети на дружествата и ще видите интересни неща и проблем с финансите им. “Булгаргаз” от дружество с фиксирана норма на печалба ще се превърне в играч с губещ пазарен дял, приходите в сектор “Енергетика” са драстично намалени.


През последната година няма нито една стратегическа инвестиция. Териториалните планове видяхте какво сътресение предизвикаха. Всички инвестиции в региона се случват с агресивен темп и не може да очакваме нищо позитивно. Цената в Гърция и Румъния ще е доста по-конкурентна от тази при нас.


Това, което се случва е, че относно териториалните планове не чух да се каже колко пари се загубиха от нехайството на служебния кабинет, След като не се съобщи каква е ситуацията в сектора, сега ще трябва да се плати политическа цена. И като това се съчетае с предизборна кампания, ще се използва умело от техните опоненти. За съжаление цената накрая ще се плати от хората у нас.

 

Има само два региона в Европа, които имат характеристиките на Стара Загора – достатъчна ефективност на слънчева енергия, вода и инфраструктура за пренос на електроенергия - и това можеше да мине и през приоден газ, и през въглища, които да стоят като студен резерв.

 

Вследствие на една заповед в 6 без 5 на служебния кабинет за микса за домакинствата, ние плащаме 58.5 % от тока си от въглища. Всички ние плащаме по-високата цена, ако квотата им върви нагоре и цената ще върви нагоре. Когато няма вятър, слънце и вода се балансира с въглища.

 

Това, което беше обявено публично е, че няма да се затварят административно – ами ако не спазват изискванията за замърсяване. Освен това, има изисквания от ЕС, затова казвам, че няма нищо.


В целия диалог са намесени доста нечистоплътни интереси. На хората на протеста се говорят неща, които са далеч от истината. Най-голямата лъже е, че тези централи могат да продължат да работят с този капацитет и по същия начин, Те могат да работят много по-добре. В началото ще работят с по-нисък капацитет докато тече трансформацията.


Проблемът е, че на фона на войната, докато ние бяхме в кабинета, ние се срещахме пет пъти повече от хората в този регион. Беше начертан план как да инвестират собствениците на двете американски компании. Мина една година, в тази една година при гласуването на едно предложение на Служебния кабинет беше казано, че март ще има планове за въглищните централи. Спомняте ли си?


Пазарът няма да се промени, България е част от Европа, но благодарение на политическите боричкания, всичко това се срива. И докато ние си говорим глупости, съседните ни държави взеха по 3 млрд. евро повече и вече трансформираха сектора си.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3344 |04.10.2023 „Заедно за силна община“ подкрепя кандидатурата на Петър Неделев от „Алтернативата на гражданите“ за кмет на Стамболийски . 10| 6060 |04.10.2023 Таймс: Авария на китайска ядрена подводница, много загинали . 2| 3729 |04.10.2023 Защо ЦИК няма "зеленa светлина" за БГ софтуер? . 1| 3185 |04.10.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Драгалевци“ и кв. „Симеоново“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads