Реклама / Ads
53| 6599 |05.05.2014 НОВИНИ

М. Алгафари: Българинът умира да си лепи етикети

.
Източник: Булфото
Бягства от затвори със сигурност е имало и преди. Лавината от новини в България няма да спре да има акцент към негативното. Навсякъде по света се случват такива неща, но ние умираме да си лепим етикети. Надпреварваме се с няколко други държави, че сме най-лошите, най-глупавите и т.н. Това категорично не е така.
 

Това коментира психотерапевтът Мадлен Алгафари в „Дневен ред” по TV7.

Българите сме в период на пубертет. Нужна ни е промяна и 25 г. на преход въобще не са толкова много години. Погледнати в рамките на човешкия живот – да, но в национално ниво – не. Моисей е водил своя народ 40 г. през пустинята. Това е цяло поколение, което е имало нужда да се извърти.

Алгафари
бе категорична, че поколението, което расте днес, е много по-знаещо и свободно. Децата са с много по-реална самооценка.

Системата няма да има избор и ще се промени, коментира д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването в служебния кабинет на Марин Райков. Той беше против твърдението, че съвременното поколение е все по-опростачено, напротив. Хората пътуват много повече на Запад и възприемат този модел на поведение.

Съседът е много важен каза д-р Ненков в коментар за зачестилите убийства на деца и случая в Лясковец. Живеем в Ориента, където се счита нормално да си ошамаросаш жената, децата. Статистиката сочи, че 68% от българите бият децата си. На фона на тази картина понякога е трудно да се разпознае човекът с изразена психопатология, добави Алгафари.

Въпреки това най-лесният начин по който може да се помогне на съседа е, когато му занесеш един кекс: „Добър ден, как си днес?”

Човекът, който си хвърля обелките от лука през прозореца и крещи, не означава задължително, че е болен. Той просто може да е глупав, агресивен. Такъв човек не може да се заведе в психиатрията, каза д-р Ненков. Ако само двама човека разберат, че домът му не свършва до прага, където живее, и това му позволява да си хвърля боклука, това вече е нашият много малък, но важен принос.

Не е вярно, че няма пари в здравеопазването, те просто изтичат по всевъзможни канали, сподели опитът си като зам.-министър д-р Ненков.

Казусът Розово за Алгафари показва тесногръдие, но това не я изненадва, тъй като притеснението е основната ни национална черта, което ни прави такива. В същото време Алгафари сподели, че мъжът й Нидал Алгафари е получил хиляди обаждания от хора, желаещи да помогнат с нещо на бежанците от Сирия.

Промяната не е, че ще получим нещо ново, а че ще осъзнаем кои сме. Има глад за духовното, каза Алгафари. Нерядко ме обвиняват, че съм идеалист. Колкото повече ставаме, толкова повече количественият фактор е от значение. Когато повече правят нещо, това става норма, независимо колко е уродливо. Различно мислещите винаги са били хвърляни на кладата, завърши Алгафари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5248 |25.04.2014 Алгафари: Не очаквайте Станишев да пече кебапчета . 8| 8035 |02.04.2014 Рибата в Черно море умира . 10| 6099 |02.04.2014 1000 българи умират годишно след лекарска грешка . 43| 5917 |31.03.2014 Алгафари: Ще използваме тролове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads