Реклама / Ads
40| 13188 |03.08.2023 НОВИНИ

Анализаторът Пламен Димитров: Войната между Русия и Украйна - едновременна игра на няколко шахматни дъски

.
Война
Главната дъска е тази, която отразява събитията на фронтовата линия. Тя е и единствената обща за двете страни, като на нея в момента има приблизително равенство на фигурите, инициативата е в ръцете на украинците, но засега още не се вижда как те могат да я материализират. Тук руснаците вече играят за реми и засега го удържат.
 

За Русия има още три паралелни дъски. На едната Москва се бори да пробие санкционния режим, за да не допусне икономически крах и да поддържа нивото на военната индустрия.


На следващата дъска Русия търси дипломатическа подкрепа в цял свят от държави, които засега не са се определили твърдо на чия страна застават. Тук Кремъл се стреми да активизира различни международни конфигурации с руско участие като БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество, военната ОДКБ и форматът за сътрудничество Русия-Африка.


И накрая, на последната дъска Москва цели да разклати глобалните геоикономически баланси, чрез което да принуди Западът да промени своята политика, да смекчи санкциите и да намали военната поддръжка за Украйна. В рамките на тази стратегия се вписват спирането на газовите доставки за повечето европейски клиенти на Газпром през миналата година, временното блокиране на големия нефтопровод от Казахстан до Черно море, както и излизането от т.нар. зърнена сделка, която да спре притока на украински продоволствени стоки до световните пазари.


Русия се представя най-успешно в битката за заобикаляне на санкциите. Тя успя да намери нови клиенти за своя петрол, макар и чрез ценови отстъпки, а нефтеният износ е ключов за държавната хазна. И най-важното – руската икономика и военна индустрия сравнително успешно си осигуряват санкционни високотехнологични стоки, пробивайки търговската блокада през Китай, Турция и някои бивши съветски републики. По отношение на дипломатическата подкрепа Москва се бори с променлив успех, големи сили като Индия и Бразилия не я подкрепят, но не дават рамо и на Украйна, има и един руски пробив вътре в западния лагер чрез Виктор Орбан. На последната дъска обаче Русия търпи пълен провал – Западът въобще не се уплаши от газовата или от потенциалната зърнена криза.


След събитията на фронта, за Украйна най-важна е битката за осигуряване на максимален обем западна военна помощ. Тук Киев има безспорен успех и голяма заслуга за това имат комуникационните умения на президента Зеленски. Третата дъска за Украйна е дипломатическа – търси се подкрепа от неутралните и укрепване на проукраинските настроения в страните, симпатизиращи на Киев.
При тази конфигурация най-важното е Западът да притисне Русия на нейната втора дъска и да затвори пробойните в санкционния режим. И разбира се – да засили военната помощ за Украйна, друг път за приближаване на края на войната няма.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3077 |19.07.2023 Мартин Димитров: Трябваше да направим кабинет, защото правителствата на Радев ни тласкаха към пропастта . 23| 6887 |23.06.2023 Пламен Каменов: ПП-ДБ и ГЕРБ ще се разберат. Иначе идва русофила Радев и отиваме на кино . 9| 2904 |18.06.2023 Пламен Димитров, КНСБ: Рецесията у нас ще се забави в сравнение с други страни в ЕС . 2| 2781 |17.06.2023 Проф. Димитров: След подписване на Договора за добросъседство с РС Македония езикът на омразата се засили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads