Реклама / Ads
22| 5410 |31.03.2020 НОВИНИ

Ананиев: Маските падат! Маринов: Някои глоби намаляват

.
Кирил Ананиев
Отменена е заповедта за носеното на маски на обществени места. Това ще е така, докато не се постигне пълен консенсус в обществото ни. Това заяви на брифинг в МС здравният министър Кирил Ананиев по повод пандемията от коронавирус.
 

Министерство на здравеопазването ще закупи 1 000 000 маски и ще ги раздаде на гражданите. Дълбоко убедени сме от необходимостта от носенето на маски. Не случайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприе българската държава. Дават ни за пример. Те са насочени изцяло за запазването на здравето и живота на българските граждани.

 

На въпрос дали обмислят промяна на глобата от 5000 лева за не носенето на маски, той заяви, че да - когато се събере Парламента, то тя ще бъде намалена.

Маските, закупени от държавата, ще са със сертификат за защита, подчерта още той и допълни, че в момента се чакат 2 000 000 бр маски от Китай. "Едните - ще са с необходимата защита, а другите - ще са обикновени", обясни още Ананиев.

 

Що се отнася до произвеждането на маски от фирмите у нас, Ананиев заяви, че 10 фирми у нас са преобразували производството си. По думите му  така ще се избегне неоснователното оскъпяване на продукта от фирмите в чужбина. "Всеки един потенциален вносител на предпазни материали се водят разговори и се уточняват цените, за да се доближават до цените на нашите производители. Не взимаме всяка една поръчка, търсим възможно най-ниската цена", категоричен бе здравният министър.

 

Шефът на МВР Младен  Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

Вътрешният министър коментира и мярката за проследяване на мобилните телефони на хора, поставени под карантина.

 

Маринов увери, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. Те са длъжни, при установяване на нарушение, в срок от 24 часа да уведомят компетентния съд. Ако той не даде разрешение за използването й, тя трябва да бъде унищожена.

 

До снощи има 402-ма глобени за нарушения за разходки в паркове и градинки.  Служителите на МВР не са глобявани за неносене на предпазни маски.  Около 400 са и тези, които са нарушили карантината и има образувани досъдебни производства. Спазването на карантината и контролът е една от най - ефектните мерки", подчерта Маринов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8154 |31.03.2020 Нещо в синхрона с маските куца, но ”дай 5000 лв” действа . 17| 4905 |31.03.2020 МЗ влезе в разрез със СЗО по въпроса с маските . 21| 8275 |30.03.2020 Доц. Атанас Мангъров: Маските дават фалшиво спокойствие . 7| 7672 |20.03.2020 Доц. Мангъров: Маските не вършат работа. Възрастните не са животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads