Реклама / Ads
11| 4257 |03.02.2024 НОВИНИ

Анджей Дуда по стъпките на Румен Радев - полският президент с неприемлив коментар за Крим

.
Анджей Дуда и Румен Радев
Президентът на Полша заяви, че не е сигурен дали Украйна ще успее да си върне контрола над окупирания от Русия Крим, но вярва, че ще успее да си върне Донецк и Луганск, което предизвика критики от страна на политиците от управляващата коалиция, предаде "Ройтерс".
 

Варшава е един от най-твърдите поддръжници на Киев, откакто Русия нахлу в страната през 2022 г., и заяви, че Украйна трябва да си възвърне контрола върху цялата територия, за да възпре Москва от по-нататъшна агресия.






Президентът Анджей Дуда повтори тази позиция по време на интервю за канала Kanal Zero в YouTube късно в петък. Въпреки това, когато беше попитан дали вярва, че Украйна наистина ще успее да си върне Крим, той каза: "Трудно ми е да отговоря на този въпрос".


"Не знам дали (Украйна) ще си върне Крим, но вярвам, че ще си върне Донецк и Луганск", каза той.


Той заяви, че Кримският полуостров, който Русия завзе през 2014 г., осем години преди да започне пълномащабната си инвазия, "е специално място... също и по исторически причини. Защото всъщност, ако погледнем исторически, през по-голямата част от времето той е бил в ръцете на Русия".

 

Части от Донецка и Луганска област в Източна Украйна също бяха завзети от подкрепяните от Москва сили през 2014 г. и бяха окупирани в хода на настоящата война, за разлика от Крим.


Украйна обеща да си върне всеки сантиметър от територията си, включително Крим, във войната с Русия.





В събота украинският посланик в Полша Василий Зварич написа в X, че "Крим е Украйна: той е и ще остане такъв".


"Деокупацията на Крим е наша обща задача и задължение със свободния свят", добави той.


Полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че "Полша признава независимостта на Украйна в рамките на международно установените ѝ граници".

 

Забележките на Дуда бяха критикувани от други депутати от управляващата проевропейска коалиция в Полша, които са в различен политически лагер от президента.


Президентът е съюзник на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), която загуби властта през декември, след като не успя да състави коалиция след загубата на мнозинството си на изборите през октомври.

 

Припомняме, че преди няколко години президентът на България Румен Радев направи може би най-големият гаф в кариерата си, като в предизборен дебат не заяви, че Крим е украински, а се позова на знамето, което се вее над него - руско. След това проруските позиции на Радев заваляха една след друга, особено след началото на руската инвазия в Украйна. 






"Бих искал да напомня на г-н Дуда, че в нашата страна има градове, които в историята си са принадлежали на Полша за по-кратко време, отколкото на друга държава", написа в социалната медия X Роман Гиертих, депутат от най-голямата група в правителството, Гражданската коалиция (КО).


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8857 |03.02.2024 Мария Габриел не се съгласи с Бойко Борисов за правителствената визита в САЩ . 0| 4806 |03.02.2024 Отличиха най-добрите спортисти на България. Гришо, Везенков и шахматистките със специални награди /видео/ . 1| 4095 |03.02.2024 Крайнолеви анархисти взривиха бомба в центъра на Атина /видео/ . 0| 4279 |03.02.2024 Министър Вътев: Каквото и да се направи утре, земеделците ще протестират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads