Реклама / Ads
9| 5120 |18.05.2014 НОВИНИ

Т.Андреева: Никъде по света 60% от бюджета на Касата не отиват за лекарства

.
Лекарите протестират срещу това, че те са получили информация, че няма да получат финансиране за дейността си. Последните 10 години лечебните заведения нараснаха двойно, нормално е този ресурс, при увеличени договорени партньори, да не стига. Това обяви в предаването „Тази неделя“ министърът на здравеопазването Таня Андреева
 

Това, което трябва да се направи е да се намери баланс, трябва да се отреже от бюджета за лекарствата, който никъде по света не е 60%. Освен това министърът не реже, реже Касата, категорична бе министърката.

На въпрос от кои лекарства ще се отреже тя отвърна малко в противоречие: „Въпросът не е да се реже, а ресурсът за лекарства да бъде ефективно разпределен“. Аз не мога да не подкрепя лекарите, аз съм била част от тях. Не бих могла изведнъж да се окажа на другата страна на барикадата. Не заставам срещу Касата, но бюджетът й се гласува от надзорния съвет на Касата, той се внася в парламента и парламентът го гласува, защити се Андреева.

Към момента всички лечебни заведения са си получили средствата за дейност. Не знам защо още през април и май започва спекулиран с бюджета на НЗОК, недоумява здравният министър. За да настъпи каквато и да е промяна, тя е процес. Министерство на здравеопазването заедно с Лекарския съюз и синдикати сме обсъждали пакет от мерки с ясни аргументи - какви болници да има в страната с какви специалности, как ще се заплащат. Независимо дали са държани, общински или частни, обясни Таня Андреева.

За тези 4 години абсолютно нищо не е пипнато в системата. Надявам се до есента промените да бъдат факт, посочи тя. Помолена да коментира дали са в конфликт с шефката на Здравната каса Румяна Тодорова, Андреева отвърна: „Не, не бих казала“. Тя бе призована и да обясни защо при забрана за тютюнопушене все още в повечето заведения се пуши. „В тази страна пътят може да бъде много по-добър, но той не може да бъде извървян само от депутатите, а от всички хора. В Наказателния кодекс има за всичко това наказания и санкции“, каза Андреева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 6314 |13.05.2014 Александър Симов: БСП и ПЕС имат план за промяна на света и на България . 10| 5246 |08.05.2014 Т.Андреева: Проблемите на Спешна помощ решаваме с модернизация и заплати . 17| 5662 |06.05.2014 Орешарски пална свещ в Света гора за Св. Георги . 1| 6079 |15.03.2014 Александра Жекова стана трета в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads