Реклама / Ads
4| 3242 |12.04.2024 НОВИНИ

Андрий Ермак - „канцлерът в сянка“ на Украйна

.
Андрий Ермак и Владимир Зеленски
В украинската политика расте влиянието на Андрий Йермак, ръководител на канцеларията на президента (ОП). Тази позиция отдавна се свързва в Киев със сeнчеста, но реална власт. И Ермак не е първият, който набира политическа тежест в стола на ръководител на президентската администрация.
 

 Ситуацията му обаче е уникална: в условията на пълномащабна война и напускането на дългогодишни сътрудници от екипа на Владимир Зеленски, още повече правомощия са концентрирани в ръцете на ръководителя на ОП. Журналистът Константин Скоркин в материал за проекта Carnegie Politika обяснява защо Зеленски трябва да внимава с толкова влиятелен подчинен, как статутът на Ермак увеличава риска от авторитарен обрат в Украйна и защо президентът и неговият главен администратор станаха зависими от всеки друго.

 

Президентът Володимир Зеленски продължава мащабна чистка на украинското ръководство и хората около него, опитвайки се да постигне по-голяма съгласуваност и ефективност. По този начин украинският лидер се готви за двойна криза, когато нарастващият натиск от руските войски на фронта може да бъде насложен върху вътрешна дестабилизация след официалното изтичане на президентския мандат на Зеленски на 20 май.

 

Когато Зеленски обясни оставката на популярния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни с това, че това е част от голямо рестартиране на системата, думите му бяха възприети само като прикритие за чисто политическо и непопулярно решение . Наистина обаче започнаха чистки и рокади във висшите ешелони на властта.

 

След Залужни излезе бившият влиятелен секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, известен с ястребовите си възгледи и агресивна риторика . Според неофициалната версия последното обстоятелство стана фатално: президентът беше недоволен от атаката на секретаря на СНБО срещу китайския специален представител. В Киев се надяват да убедят Пекин да вземе участие в предстоящата среща на върха за „формулата на мира“ в Швейцария, а не е лесно да се карат с китайците.

 

Данилов не беше част от най-близкия кръг на Зеленски, той дойде в екипа като външен специалист по препоръка на бизнесмена Виталий Гайдук. Първоначално той беше поканен най-общо на поста зам.-секретар на НСБО по дигитализацията на сектора за сигурност, в който се специализира IT фирмата му. В първите години от работата си Данилов се издига до редиците на най-влиятелните назначенци на Зеленски като ударник в борбата срещу проруската опозиция и олигарси, но след избухването на мащабна война звездата му залязва.

Данилов обаче напусна Висшата лига при относително добри условия. Новият му пост - посланик в Молдова - преди щеше да изглежда като унизително изгнание. Но сега, в условията на война и заплахата от обостряне в Приднестровието, такова назначение е по-скоро знак за продължаващо доверие от страна на Зеленски.

 

По-интересни са други скорошни уволнения, при които почти всички хора от Квартал 95 бяха отстранени от високи постове. След като дойде на власт, Зеленски доведе със себе си много мениджъри от своето студио - като правило това бяха негови стари приятели и партньори, които се ползваха с лично доверие. Например ръководителите на студио „Квартал 95“ Иван Баканов и Сергей Шефир станаха съответно началник на СБУ и първи помощник на президента, а изпълнителният продуцент на студиото Сергей Трофимов стана първи заместник-ръководител на кабинета на президента.

 

В началото на 2024 г. от цялата тази приятелска идилия, сякаш излязла от сериала „Слуга на народа“, не остана и следа. Баканов беше уволнен от СБУ още през 2022 г., защото проспал предателството на високопоставени служители на сигурността. Сегашната чистка засегна Трофимов и Шефир. Последният дълго време беше смятан за довереник на Зеленски в преговорите с олигарсите, но след началото на голямата война ролята му изчезна, включително защото президентът вече нямаше причина да играе тънки игри с олигарсите, които бяха загубили влияние върху политиката .

 

Бенефициентът на всички тези оставки е ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак. Всички свободни постове бяха заети от негови избраници. Бившият ръководител на външното разузнаване Александър Литвиненко стана секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана; заместник-ръководители на президентската канцелария станаха Ирина Мудрая и Елена Ковалская, която ръководеше личния кабинет на Ермак. В резултат на това вече няма хора на ключови позиции в кабинета на президента, които са били назначени преди Ермак да застане начело на администрацията.

 

Но поддръжниците на Ермак, напротив, са много трудни за отстрелване. Например неговият заместник Олег Татаров, служител по сигурността със съмнително минало, въпреки всички усилия на антикорупционните органи и разследващите журналисти, все още запазва поста си.

 

Не по-малко значимо е и друго скорошно уволнение на зам.-шефа на ОП Андрей Смирнов. Смирнов се присъединява към екипа заедно с Андрей Богдан, предшественика на Ермак като ръководител на администрацията, и ръководи отношенията със съдебната система. Ермак отдавна се опитва да се отърве от нелоялния мениджър, който в крайна сметка попадна в текущата чистка и стана обвиняем в антикорупционно разследване.

 

Най-вероятно чистката на старите кадри в полза на привържениците на Ермак ще продължи. Например, сегашният куратор на външната политика в ОП Андрей Сибига може да бъде заменен от заместник-министъра на външните работи Николай Точицки, бивш съученик на Андрей Ермак в Киевския институт за международни отношения.

 

Това безпрецедентно доверие в Йермак от страна на президента повдига въпроси сред мнозина. През последните пет години много от фаворитите на Зеленски безславно напуснаха политическия Олимп и само влиянието на Ермак непрекъснато расте, което предизвиква повишен интерес сред обществеността и предизвиква голямо разнообразие от обвинения. В зависимост от убежденията на говорещия, ръководителят на ОП се нарича или куратор от MI6, или агент на Кремъл.

 

В действителност Ермак дойде на власт от света на юриспруденцията, но е близо и до света на шоубизнеса. Той беше един от водещите украински експерти в областта на авторското право, представляваше интересите на холивудските големи компании и работеше с големи клиенти на вътрешния пазар. Той се среща със Зеленски , докато работеха заедно по телевизионния канал Inter, който тогава беше собственост на бизнесмена Валерий Хорошковски. Впоследствие самият Ермак се опита в творческата индустрия, като продуцира няколко филма и телевизионни сериали .

 

Той няма сериозно политическо минало - в това Зеленски и Ермак си приличат. Но Ермак знае много за задкулисния бизнес - в началото на 2010 г. името му се свързва с елитния бутик Sanakhant, където се обличаха много представители на киевския елит, включително бъдещият президент Зеленски, и ресторантът в магазина играеше ролята на място за неформални срещи на влиятелни хора.

 

Сегашната репутация на сивото превъзходство обаче е свързана не толкова с личността и биографията на Ермак, колкото с неговата позиция. Постът на ръководител на президентската администрация, създаден в Украйна през 1994 г., формално няма конституционни правомощия, но осигурява пряк достъп до президента, поради което той неизбежно се възприема като „канцлер в сянка“ и „ръка на краля“.

 

Ермак има ярки предшественици - първият в този ред беше Дмитрий Табачник (сега осъден държавен предател-сътрудник), чието ръководство на президентската администрация при Кучма беше наречено от опозиционната преса „демокрация“ (историкът Ярослав Грицак директно сравнява степента на влияние на настоящия ръководител на президентската администрация с мегаправомощията на Табачник). Владимир Литвин се появява на записите на Мелниченко като съучастник в отвличането на журналиста Гонгадзе. Тогава Виктор Медведчук, в последните години на Кучма, управлява страната с Банкова в най-лошите традиции на телефонното право, потапяйки шефа си в удобен информационен балон.

 

При Юшченко ролята на всемогъщ администратор беше приписана на закарпатския бизнесмен Виктор Балога. При Янукович Сергей Льовочкин се оказа в ролята на канцлер в сянка (по-късно бившият президент го обвини в заговора, довел до Майдана).

 

Така че в случая с Ермак имаме работа не толкова с иновация, колкото с наследство от голяма политическа традиция. Друго нещо е, че нито един президент в историята на Украйна не е постигнал такава концентрация на власт, както Зеленски по време на войната. Съответно се повиши и нивото на всемогъщество на неговата администрация.

 

От самото начало на своето президентство Зеленски беше предпазлив към старите елити и затова се опита да се обгради с лоялни поддръжници, предимно в кабинета на президента. Опитът с предишния ръководител на ОП Андрий Богдан беше неуспешен - той беше твърде конфликтен, хвалеше се с влиянието си и в крайна сметка беше уволнен като човек, твърде близък до Коломойски. На този фон Ермак изглежда изгодно: той се сдържа, скромен, полезен, интригантства умело и винаги подкрепя укрепването на президентската власт.

 

Възходът на Ермак отчасти се дължи на факта, че той е ефективен комуникатор. По едно време той толкова умело установява контакт с руския си колега Дмитрий Козак, че възникна илюзията за възможно разведряване: настъпи резонансна размяна на затворници и Медведчук, чиито услуги като посредник вече не са необходими, започна да бъде изтласкан на вътрешната украинска политика. Ермак също направи добро впечатление на Запад, където Зеленски първоначално бе третиран с подозрение като поредния непредвидим популист от изток.

 

Във вътрешната политика Ермак също знае как да преговаря - например той временно помири Зеленски с кмета на столицата Кличко. Ръководителят на ОП продължава да изпълнява функцията на комуникатор дори след началото на пълномащабна война - още в първия ден на нахлуването Ермак чрез колегата си продуцент Александър Роднянски се свързва с Роман Абрамович, който приема ролята на посредник в преговорите между Киев и Москва. Връзките в шоубизнеса също помогнаха за изграждането на глобална коалиция в подкрепа на Украйна.

 

Влиянието на Ермак дразни мнозина в украинския елит. Вероятно никой от висшите служители не е бил обект на атаки от такова ниво. Най-големият от тях бе „Вагнергейт“ през 2020 г., когато високопоставени служители от службите за сигурност и журналисти обвиниха Ермак в прекъсване на операция по залавянето на група наемници от ЧВК Вагнер. Тогава, въпреки ожесточеността на атаките, началникът на ОП успя да отвърне на удара и протежето му Кирил Буданов се озова в креслото на началник на Главното разузнавателно управление.

 

Друг опит за сваляне на Ермак се случва в началото на руската инвазия. Републиканският конгресмен Виктория Спартц обвини Йермак, че работи за Русия и саботира украинските военни усилия. След това демократите взеха Ермак под своя защита, скандалът отшумя, но украинските събеседници на Спартц изпитаха трудности - бизнесменът Генадий Корбан беше лишен от украинско гражданство за атаки срещу Ермак. И Спартс остана сред активните противници на безвъзмездната помощ за Украйна.


Конгресменът с украински корени Виктория Спартц заяви, че ръководителят на кабинета на Зеленски Андрей Ермак може да е свързан с Русия. Киев каза, че това е "руска пропаганда"

 

Сегашната чистка е сигнал за всички врагове на Ермак, че доверието на президента все още е на негова страна. Сега, когато натискът на фронта нараства и опозицията се готви да се възползва от официалното изтичане на президентския мандат след 20 май, Зеленски иска да гарантира максимална лоялност на своето обкръжение.

 

Този процес обаче има и обратна страна – обкръжавайки се с креатурите на началника на администрацията си, президентът се лишава от източник на алтернативни мнения, което никога не е било от полза за публичната администрация и винаги е увеличавало рисковете от завой в авторитарната власт. посока.

 

Сегашното разместване явно не е последното. В политическите кулоари на Киев упорито се носят слухове за предстоящото формиране на „силно правителство“, където министър-председателят-технократ Шмигал ще бъде заменен от суверенен ръководител на кабинета в лицето на Ермак с извънредни правомощия. Въпреки че далеч не е ясно дали самият Ермак ще се съгласи да смени удобната позиция на канцлер в сянка с поста на ръководител на правителството, който традиционно служи като гръмоотвод за президента.

 

Също така не е очевидно, че самият Зеленски, с цялото си доверие в Ермак, е готов да му прехвърли толкова много власт - всеки може да има политически амбиции. Тук обаче има естествено ограничение - Ермак е непопулярен в украинското общество. В началото на 2024 г. неговият антирейтинг беше 61% (KIIS, февруари 2024 г.) и ситуацията продължава да се влошава - само преди година балансът на доверие на Ермак беше положителен .

 

В резултат на това Зеленски и Ермак се оказват тясно свързани и зависими един от друг: първият - от кадровата политика на своя администратор, вторият - от политическото оцеляване на патрона, чиято лоялност служи като източник на собственото му влияние. Отношенията в рамките на този тандем ще станат основното съдържание на политическата реалност, която ще настъпи в Украйна след формалното изтичане на пълномощията на Зеленски на 20 май.

 

Carnegie Politika, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4013 |12.04.2024 София като Лондон! Двуетажни автобуси по линия от Централна гара до летището в София . 3| 2523 |12.04.2024 Белгия разследва руска "намеса" в Европейския парламент . 2| 5197 |12.04.2024 Адв. Мария Шаркова: НЗОК трябва да въведе повече механизми за контрол . 1| 8687 |12.04.2024 Великденските добавки ще бъдат дадени преди Великден, но пенсиите след празника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads