Реклама / Ads
7| 4949 |07.06.2010 НОВИНИ

А. Ангелов: Не президентът трябва да ръководи спецслужбите!

.
Аню Ангелов
Не ми харесва, че президентът връща напоследък постоянно закони, коментира Ангелов, според когото връщането на Закона за въоръжените сили било несериозно.
 

Преглежда се структурата на въоръжените сили, за да се стигне до пълно преструктуриране на армията ни до 2011 година, което ще покаже и възможностите за сертифициране в рамките на НАТО, обяви по НТВ министърът на отбраната Аню Ангелов.

По повод проекта за Национална стратегия министърът коментира, че той е много по-практичен и рационален и показва как отделните сектори да се развиват в средносрочен план. За първи път се формулирали цели и интереси, които държавата ще защитава на всяка цена. Предишните два проекта за Национална сигурност не били дадени за обществено обсъждане, докато сегашната стратегия е публикувана на сайта на министерството и се чакали мнения, включително и на академичната общност.

Необходимо е да се приеме закон за националната сигурност, в който да се разпишат правомощията на всяка една от институциите в страната. Споровете за това, кой да ръководи отделните служби вероятно е попречило и законът, и концепцията за национална сигурност да бъдат приети досега. Точно това все още не било решено дори и в изготвената стратегия. Трябва да се избегне търкането между властите, препоръча Ангелов и изрази мнение, че не президентът трябва да ръководи специалните служби. След 20 години люшкания тези въпроси е време да се разрешат. За да бъдеш главнокомандващ на въоръжените сили не означава, че трябва цялата система да ти е подчинена, каза дословно министърът, напомняйки, че в парламентарните републики президентът се избира от парламента.

Не ми харесва, че президентът връща напоследък постоянно закони, коментира Ангелов, според когото връщането на Закона за въоръжените сили било несериозно.

Няма пряка военна заплаха за териториалната цялост на страната ни, успокои още министърът. Отбраната трябвало да се съсредоточи върху други източници, рискови за нашата сигурност, като например Близкия Изток и Афганистан.

България не е имало нито официални, нито неофициални разговори за прием на ПРО, но това е ключов въпрос в рамките на НАТО, затова ще изчакаме решението на НАТО в Лисабон през есента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5370 |05.06.2010 Борисов: Президентът не обяви политически проект . 6| 5568 |01.06.2010 Борисова към ученици: Не става само с ядене, трябва и спорт . 33| 5178 |28.05.2010 Президентът е против идеята за намален СЕМ . 7| 4946 |25.05.2010 Б. Борисов: За да не тече, информацията трябва да е у малцина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads