Реклама / Ads
2| 6843 |27.11.2013 НОВИНИ

Анна Заркова: Полицията да се санкционира по-строго от протестиращите

.
Анна Заркова Източник: Булфото
Новият закон на МВР не се различава особено от предишния и не е заплаха за демокрацията и протестиращите. Проблемът обаче е когато полицаите вършат безобразия, и остават безнаказани. Най-страшното е, че нищо не им се случва, след като превишат правомощията си. А такива случаи имаше и на сегашните, и на февруарските протести.
 

Това коментира журналистката Анна Заркова в „Лице в лице” по бТВ. Има промени, които касаят статута на полицаите, заплатите на полицаите, кариерното им израстване - все неща, които не са интересни за широката публиката. По отношение на правомощията на полицаите и на министъра твърдя, че няма промени, добави Заркова.

Според нея няма сензация в това, че днес Цветлин Йовчев обяви протестите от 12 ноември за незаконни. Един протест, за който няма разрешение е незаконен. Незаконно е да се чупи също.

Когато полицай обаче превиши правомощията си, когато има достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение, той трябва да си понесе отговорността. За полицая санкциите трябва да са много по-тежки, отколкото за протестиращия, смята журналистката. Защото полицаят не просто нарушава, а разрушава закона, който представлява.

Ако властта иска да покаже, че полицията брани закона и ни пази, и за най-малкото нарушения на полицай, трябва да му се налагат най-строги санкции. Всичко друго би означавало, че властта лицемерничи.

Не е редно да се ходи по домовете на протестиращи, категорична е Анна Заркова. Това е дори по-мракобесно от това да натискаш главата на един студент на жълтите павета. Напомня похватите на Държавна сигурност, които ние си мислихме, че сме забравили. Заркова се зачуди защо прокуратурата не се е самосезирала по тези случаи.

Политиците използват всяко едно нещо, както им е удобно. Те правят вербално от нещото нищо и обратното. Има много политици обезпокоени от прокуратурата. Още от времето на Филчев, както и сега Цацаров безпокои доста политици. Например Цветан Цветанов носи на гърба си три обвинения. Приемам, че не са лесни за доказване, и че не са от типа убиваш някого и настъпваш локвата кръв и оставаш кървава следа с обувката си, но съм сигурна, че му тежат, коментира Заркова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7938 |25.11.2013 Назначиха Тодор Гребенаров за шеф на полицията . 5| 5306 |25.11.2013 Полицията откри труп на бебе в Пловдив . 3| 9870 |24.11.2013 Полицията арестува неуловимия Емо Крокодила . 39| 6036 |22.11.2013 Сменят шефа на полицията Ангел Антонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads