Реклама / Ads
1| 3625 |08.01.2024 НОВИНИ

АПИ съветва: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

.
Източник: БГНЕС
Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) апелира водачите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съобщават от пресцентъра на агенцията.
 

Прогнозата на метеоролозите е за понижаване на температурите, а със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. В областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен има условия за заледявания.

 

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при понижаване на температурите, допълват от АПИ.

 

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

 

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да бъдат затворени отделни участъци за почистване на трасето, посочват още от пътната агенция.

 

В участъците, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, е възможно трафикът да бъде ограничен временно до подобряване на метеорологичните условия и осигуряване безопасността на пътуването.

 

При необходимост е възможно временно да бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони в определени участъци, за да може снегорините да почистят трасето, за да предотвратят задръствания и блокиране на движението.

 

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини, напомнят от АПИ.

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за поледици в областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3613 |08.01.2024 Рекордна джакпот печалба от над 2.4 милиона лева на сайта на WINBET . 5| 4029 |08.01.2024 Проф. Калин Янакиев: Волгиновият монопол в БНР е хибридно облъчване, а не "другата гледна точка" . 3| 3581 |08.01.2024 Италианският външен министър поиска евроармия и нова ръководна структура в ЕС . 0| 3731 |08.01.2024 МУ-София е с нов ректор, вижте кой е той

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads