Реклама / Ads
5| 6228 |27.09.2012 НОВИНИ

Арабист: Призивите за обезглавяване на неверници ще предизвикат конфликт

.
Не можах да разбера в какво точно са обвинени мюсюлманите в Пазарджик. Това заяви пред БТВ арабистът проф. Цветан Теофанов. Обвинението е твърде неясно, доколко тези мюсюлмани са радикални.
 

Изключително са обезпокоителни фактите, че е имало призиви за обезглавяване на неверници. Този процес протича в информационно затъмнение, смята Теофанов.

Фереджетата и бурките са последното, което трябва да ни обезпокоява. Някои мюсюлмани смятат, че е достатъчно да си пуснат бради, за да се смятат за истински вярващи. Твърдял съм винаги, че в България няма радикален ислям, каза Теофанов, но допълни: сега обаче съм обезпокоен, от това което се случва.

"Под неверници те разбират не само християните, а и мюсюлманите, които не се придържат към тяхното разбиране за исляма", каза арабистът. "Ислямът отхвърля всяко нововъведение. Пророкът Мохамед не е използвал компютър, следователно това не трябва да се използва, проповядват радикалните мюсюлмани. Ислямът никога не е имал проблеми с християните", припомня Теофанов.

"Никога пророкът Мохамед не е призовавал да бъдат обезглавявани християни, юдеи и езичници. В Корана се подчертава, че няма принуда във вярата", каза арабистът. По отношение на обвиненията, че делото е предизвикван на нов Възродителният процес, Теофанов припомни, че преименуването беше насочено към българските турци.

"Като преводач на Корана моята работа започна точно по това време около 1985г. Тогава Коранът беше издаден, за да се докаже, че няма турци, но има мюсюлмани. По същото време Библията не се издаваше", припомни Теофанов. На практика сега се спекулира с определението „възродителен процес“. Не смятам, че има репресия към мюсюлманите в България, но да не забравяме че Главно мюфтийство следи за всички фондации, които действат в България.

Тези събития могат да се използват за политически цели, които да доведат до сериозен конфликт между християни и мюсюлмани, убеден е арабистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7839 |27.09.2012 Бойко Борисов пред Евронюз: Ще се отървем от руската зависимост! . 11| 6498 |27.09.2012 Ангел Джамбазки: Станишев и Борисов да си се щипкат, колкото си искат . 13| 7000 |27.09.2012 Мартин Димитров: Съмнителен е сценарият с новия инвеститор за "Белене" . 17| 17700 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads