Реклама / Ads
21| 6326 |01.03.2014 НОВИНИ

Арест пред руското посолство в София

.
Източник: Булфото
Полицията арестува на протеста пред руското посолство днес Владо Николов. Той беше задържан, защото е хвърлил плакат зад оградата на посолството,съобщиха участници в протеста.
 

Някои от приятелите Владо и участниците в протеста се опитали да го защитят и да не позволят да бъде арестуван, но полицаите успели да го набутат в полицейската кола.Това накара протестиращите да тръгнат към Първо РПУ, където беше откаран мъжът.
Протестът пред посолството на Русия в София бе под наслов „Не на руската окупация в Крим!“ беше организиран от украинската диаспора в България. Акцията "Долу ръцете от Украйна" беше насрочен за 16 часа, а на страницата на инициативата във Фейсбук имаше призив „Братя-българи, елате и ни подкрепете!“

Протестиращите скандираха "Тук не е Москва!", "Тука не е Крим!", "Убийци!", "Окупатори!" към руското посолство. Вътре цареше затишие. Внезапно протестиращите се оживиха, когато от главния вход излезе кола на мисията.

Българин, представил се само с името Живко, по професия счетоводител, издигна картонен плакат, на който бяха нарисувани нацистка свастика, комунистическа петолъчка, като между тях бе поставен знак на равенство. Именно това даде повод на полицаите да поискат документите му а проверка. "Не го даваме! Нямате право да го задържате!", започнаха да викат протестиращите. Те обкръжиха Живко с жива верига, като се хванаха за ръцете. В крайна сметка полицаите само записаха номера на личната му карта, който Живко им продиктува, и се оттеглиха.

Като повод за действията си пазителите на реда изтъкнаха, че протестиращият е издигал забранен символ. Гражданите обаче контрираха, че на плаката е имало петолъчка и че човекът просто сравнява фашизма и комунизма.

Преди това полицията провери самоличността на Манол Глишев, един от лидерите на студентската окупация в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той показа среден пръст на дипломат, който излезе с колата си от посолството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5481 |28.02.2014 Цветлин Йовчев: Арестуваме при нужда, а не като преди . 18| 11934 |28.02.2014 Коджейков карал ски преди оставката; крият гаф на НСО . 25| 6226 |28.02.2014 Атанасов: Искат да сложат етикет на Борисов, че е наркотрафикант преди изборите . 31| 6031 |27.02.2014 Станишев от Рим: Предстоят избори за новото бъдеще на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads