Реклама / Ads
21| 3935 |15.08.2023 НОВИНИ

Арестуваха българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия /обновена/

.
Бисер Джамбазов и Катрин Иванова Източник: скрийншот. BBC
Трима заподозрени шпиони за Русия в Обединеното кралство са арестувани и обвинени в мащабно разследване на националната сигурност, съобщи BBC.
 

Подсъдимите, всички български граждани, са били задържани през февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност, допълва британската медия.

 

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с "неправомерни намерения" и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия. Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

 

Според информация на BBC става дума за Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Тримата живеели във Великобритания от години и са работили на различни места. 

 

Има данни, че Орлин Русев е имал бизнес отношения с Русия. Мести се във Великобритания през 2009 г., където работи във компания за предоставяне на финансови услуги. Последният му бизнес е в компания на име NewGenTech Ltd, регистрирана в Лондон, която е разпусната през ноември 2021 г. - дружеството твърди, че е разработвало мобилна платформа за гледане на телевизия.

 

Според автобиографията му Русев е бил бивш съветник към министерството на енергетиката  и е работил в Българския енергиен холдинг между септември 2008 - април 2009 г.

 

Твърди се, че Джамбазов е бил шофьор на линейка, а Иванова - асистент в частна лаборатория. Според техни съседи двамата са имали връзка. 

 

Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 години, където създават организация за българската диаспора там. Според български държавни документи те са били членове на избирателни комисии в Лондон.

 

При задържането им е имало обстойно претърсване в дома им, разказват пред BBC съседи на двойката. Полицейското присъствие е било видимо в продължение на седмици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 14280 |15.08.2023 Защо случващото се в Нигер е важно за България? Креатурите на Кремъл у нас го знаят . 9| 2840 |14.08.2023 Корабът, по който Русия стреля предупредително, се намира край бреговете на България . 3| 2740 |13.08.2023 Пламен Таушанов: Българинът не се е ориентирал към своето здраве . 3| 2520 |13.08.2023 Според данни на Здравната каса: Българите масово неглижират профилактичните прегледи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads