Реклама / Ads
2| 7522 |13.08.2010 НОВИНИ

Археолози работят за иманяри

.
Известни български археолози работят „на двата фронта" и подпомагат иманярството и трафика на антики. Това заяви в интервю за Дарик прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов.
 
По думите му има немалко археолози, които са били засечени чрез специални разузнавателни средства в разговори с трафиканти на културни ценности.

„Сред тях има и известни имена", посочи прокурор Соларов. „Мисля, че гилдията е длъжник срещу борбата с този вид престъпност. Има хора, които са отдали живота си и на събирането, и на археологията, и на изучаването, на нашето огромно културно наследство. Но са много и хората, които през тези години са работили на двата фронта - и тук, и там", обясни той. Ето някои от отговорите му на въпроси на Дарик радио:

Вие знаете ли ги кои са хората, които играят двойна игра сред археолозите?


Много често излизат... Ако си мислят, че в тази малка държава,... и добрата работа на полицията и наблюдаването на трафикантите и прекупвачите, ако си мислят някои археолози, че не „излизат" на специалните разузнавателни средства, много се лъжат! Въпрос е на доказване и на време. Но има такива хора и те не са малко. Има и прекрасни хора, на които си разчитаме.

Има ли известни имена сред тези хора?


Ами аз точно това ви говоря - че има известни имена. За съжаление - казвам го, за да подкрепя думите си, има и прокурори, които са в трафика, и голяма част от тях са наказани! Сега също има и лица от полицията, има отстранени от длъжност полицейски служители по дела, водени от нас на територията на цялата страна. Провинциални полицейски служители, които са се самозабравили и участват в този трафик. През тези последните двадесетина година на иманярството се е гледало като на квази-престъпление, като на нещо едва ли не... „тука няма изнасилване, няма смърт, няма грабеж". Ама има и такива неща, има и убити хора и смърт, но това е друга тема!

В отговор на обвиненията на прокуратурата, председателят на Асоциацията на българските археолози доц. Тотьо Стоянов заяви, че „никоя гилдия не е застрахована от черни овце". Той уточни, че от асоциацията на археолозите не толерират подобни изяви и призова разследващите органи да си свършат работата и да уличат заподозрените.

„Никоя гилдия не е застрахована от черни овци. До толкова доколкото могат да бъдат засечени такива разговори - да, въпросът е да бъдат уличени въпросните колеги. Дейността на иманярите, свързана с дейността на т.нар. прекупвачи или дилъри, и хора на по-високо ниво, които достигат до големите колекционери у нас и в чужбина са свързани с огромни средства и огромни печалби. Което означава, че интересът и трудността да бъде преборено това явление..., цялата система е сложна. Корупцията, както във всички нива на обществото, по други системи и неща, действа и в тази посока. През последните години при липсата на ефективни резултати, изкушението може би за колеги, казвам може би, които да имат връзки с подобни хора по една или друга линия, не би трябвало да бъде учудващо, защото във всякакви други сфери на живота виждаме, че това е така", аргументира се Стоянов.

Все още не е известно кой се е опитал да изнесе в Канада пратката с над 21 000 броя български антични предмети, каза още Николай Соларов. Вчера канадските власти са изпратили в МВР албума със задържаните предмети. Предстои българските експерти да оценят задържаните антики. Според предварителни данни на канадските оценители вероятната стойност на ценностите е над 100 000 евро. По думите на прокурор Соларов инициативата по прибирането на ценностите в България е на министерството на културата. Според него обаче министерството и българските дипломатически служби не проявяват особена активност по случая.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4974 |11.08.2010 След “шибани археолози” МФ пусна близо милион за разкопки . 36| 5202 |11.08.2010 Министър нарече археолозите шибани, но се извини само на един . 9| 7371 |11.06.2010 Каракачанов: Българите работят, но намаляват; Цигански лидер: Не е вярно! . 23| 5571 |16.05.2010 М. Димитров: При Борисов работят клакьори, лъжат го с анализи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads