Реклама / Ads
2| 5286 |13.02.2012 НОВИНИ

“Артистът” продължава да трупа награди

.
Трима от французите с награди БАФТА
Немият черно-бял филм "Артистът" е големият победител при обявяването на тазгодишните британски кино награди - БАФТА (bafta.org/film).
 


Филмът на френския режисьор Мишел Азанавичус, която е фаворит и за "Оскар"-ите, получи снощи в кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон седем отличия от 12 номинации, включително за най-добър филм, оригинален сценарий, оператор, оригинална музика, костюми

Азанавичус  бе награден за най-добър режисьор, а неговият сънародник Жан Дюжарден - за най-добър изпълнител на мъжка роля.

Мерил Стрийп очаквано получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си като Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди".

82-годишният Кристофър Плъмър бе награден за най-добър актьор в поддържаща роля за участието си в лентата "Новаци".

Октейвия Спенсър получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Южнячки". 


"Кожата, в която живея" на испанеца Педро Алмодовар бе обявен за най-добър неанглоезичен филм, "Ранго" - за най-добър анимационен филм, а "Тиранозавър" - за най-добър британски дебют.

За най-добър документален филм бе отличен "Сена", който разказва за живота на трагично загиналия легендарен бразилски пилот от Формула 1.

Шпионският трилър "Дама, поп, асо, шпионин" по романа на Джон льо Каре е най-губещият тази година, защото имаше 11 номинации, но взе само две награди - най-добър британски филм и за адаптиран сценарий.

Приказката във формат 3D "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе също взе две отличия от девет номинации - за най-добър звук и за дизайн.

Скорсезе, който очаква нощта на "Оскарите" след две седмици с най-много номинации, получи и почетната награда БАФТА за цялостен принос към киното. Британският актьор Джон Хърт също бе отличен за цялостен принос.

Наградата за дебют получи "Тиранозавър" (Tyrannosaur) - първи режисьорски опит на актьора Педи Консайдън - любовна драма, разиграваща се в беден английски квартал.

"Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" - последният филм от поредицата - бе отличен за визуални ефекти.

Когато получи своята награда от Брад Пит, Мишел Азанавичус шеговито благодари на холивудския актьор, че не е сбъркал трудното му за произнасяне име.

Французинът, който през май миналата година не беше оценен на фестивала в Кан, благодари специално на журито за това, че е дало на филма БАФТА за най-добър оригинален сценарий. "Много хора мислят, че сме снимали без написан сценарий, защото няма диалог", каза той.

На церемонията бе почетена паметта на американската певица Уитни Хюстън, която почина в събота. "Уитни, аз винаги ще те обичам", каза развълнуван актьорът Куба Гудинг-младши, докато връчваше една от наградите.

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите (oscar.go.com). Те са смятани за важен индикатор кои ще са носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Церемонията по връчването на "Оскар"-ите е на 26 февруари в Лос Анджелис. Фаворит е "Артистът", който вече получи и три награди "Златен глобус", отличен бе от асоциацията на критиците, от гилдиите на режисьорите и на актьорите в Холивуд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5924 |10.02.2012 Б. Борисов: Продължаваме да отстояваме националните си приоритети . 7| 5628 |09.02.2012 Опашка за фургони в Бисер; сняг затрупа селото . 8| 5890 |29.01.2012 Откриха два трупа в Шуменско . 4| 6088 |27.01.2012 Българка почина, затрупана в кола в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads