Реклама / Ads
0| 4852 |02.07.2022 НОВИНИ

Асена Сербезова: Получавам заплахи, има нарушение на проф. Генчо Начев

.
Асена Сербезова
”Получавам обаждания и заплахи за това, че влизам в интересна битка и какви ценни качества имат този или онзи. Ще си потърся правата, макар че кого да уведомя? Tази прокуратура, която ми образува проверка за две интервюта?. Това каза министър Асена Сербезова.
 

Тя уточни, че не е получавала заплахи за живота си, а за здраве и за нейни близки. "Заплахите са по различно време, имах такива и месец преди да стъпя като министър на здравеопазването", допълни тя, но отказа да навлезе в подробности.

 

Сербезова коментира извършваните одити и проверки в големите болници: "Това са лечебни заведения, за които Министерството на здравеопазването е принципал и е отговорно за това, което се случва там. И е съвсем логично да се поинтересува как се разходват публичните финанси. Няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари", уточни тя по Нова телевизия.


Проф. Сербезова обърна внимание на казуса с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лв. за три години от допълнителни възнаграждения по граждански договори: "Самото взимане на такава сума, след като има съответните документи, отчетени към съответните данъчни власти, не е нарушение", отбеляза тя.


Но посочи къде точно е нарушението: „Първо сключването на граждански договори, които са за срок от три години. Това, на практика, представлява според колегите от Вътрешния одит прикрит трудов договор. Имало е два граждански договора в сила. Отделно от сумите, които са извън месечното възнаграждение, месечно - чрез заплата и допълнително материално стимулиране, са около 30 000 лв.”.


За болница „Св. Екатерина” здравният министър в оставка каза, че от 2008 г. е проверявана само веднъж. За сравнение - лечебното заведение в Роман - три пъти. Дали е имало чадър, тя каза: „Говоря с факти. Изводите може да си направи всеки, който ни гледа”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11636 |01.07.2022 Илиян Василев: История прави Петков - тръгва интерконекторът Гърция-България, получаваме азерски газ . 0| 2885 |01.07.2022 Сербезова: Задълженията на държавните лечебни заведения са 600 млн. лв . 0| 3358 |30.06.2022 Плащаме ли за руски газ, без да го получаваме? . 0| 3115 |23.06.2022 М3: Проф. Асена Сербезова освободи директора на ”Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads