Реклама / Ads
3| 4996 |24.11.2015 НОВИНИ

Бр. Аспарухов: Службите да унищожат мозъците на ИДИЛ

.
Бриго Аспарухов
Целта на терористите беше постигната, тя е да всяват страх. Европа вече иска отговор защо се налага извънредно положение, но то е очевидно - и в Брюксел, и в Париж, коментира по НТВ бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов. Не ми е понятно какво може да се случи в бъдеще, каза още той.
 
Специалистите да си отговорят на въпроса защо това се случва, настоя той. Защо тези младежи са заслепени и готови на саможертва,  в името на какво, попита той. В Корана никъде не открих текст, в който се проповядва смърт на друговерец, каза Аспарухов. Терористи винаги е имало, имало е ляв тероризъм, но актовете са извършвани в името на нещо - освобождаване на хора от затвора и пр. Тук се убиват друговерци, това си е война, констатира той.

Освен тези мерки, които безпокоят обществото, трябва да се включи и онова, което може да реши проблема. Джихадистите имат ръководство, мозъците са някъде и те могат да бъдат открити. Тук е мястото и ролята на специалните служби на САЩ, Европа, Русия, заинтересованите арабски държави и на Израел, те трябва да ги открият. Сега вече сме закъснели със сухоземна операция; днес тя ще реши проблема частично, смята той.

Специалните служби имат поглед върху нашата територия, тя не е голяма. България има прекрасни арабисти. Разузнаването ни беше силна служба, която познаваше арабския свят, имаше информатори във всички арабски страни. Тези хора трябва да бъдат намерени, активирани и използвани. Болката ми е, че те не се използват достатъчно, каза Аспарухов.

Живял съм в Гърция, където е действала жестока терористична организация - 17 ноември. Обществото трябва да бъде успокоено по някакъв начин, смята той. И се разграничи от мнението, че България е по-застрашена от тероризъм отколкото някои европейски страни. Не считам, че ние сме непосредствена цел, но има опасност екстремистки настроени хора, нямащи общо с крайния ислям, от негово име да създават проблеми. Някои може да се възползват от този страх.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4550 |20.11.2015 Украински депутат прати ритник в главата на зам.-шефа на службите за сигурност . 20| 8060 |19.11.2015 Атанасов: Хора в службите работят и за Догано-Пеевските сараи . 0| 4537 |18.11.2015 Службите в Германия искат отмяна на всички масови мероприятия . 15| 4606 |14.11.2015 Бъчварова събра кабинета и службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads