Реклама / Ads
4| 4481 |29.04.2015 НОВИНИ

От Атака искат да се премахнат задължителните имунизации

.
Задължителните имунизации да се премахнат и да станат препоръчителни. Това искат депутатите от „Атака". Партията е внесла в Народното събрание (НС) законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, в който са заложени предложенията й.
 

Атакистите изтъкват, че през последните години в медицинските и обществените среди се излагат и коментират тези против задължителната имунизация. В сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм. Освен на професионално медицинско ниво и в обществото се води дебат дали имунизацията е право или задължение, отбелязват от партията, пише Нюз. бг.

 

Припомня се, че страните от ЕС със задължителен имунизационен календар са 9 на брой. Останалите 18 са възприели политиката на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни.

 

От партията посочват, че у нас ваксинирането е задължително, като противопоказанията на ваксината са описани в листовката. Наличието или липсата на противопоказания обаче не се изследва преди поставяне на ваксината, още повече, че първите задължителни ваксини се поставят часове след раждането на детето, когато неговото здравословно състояние не е изследвано.

 

Предложението на хората на Сидеров за отпадане на задължителния характер на имунизацията било провокирано от няколко фактора. На първо място се изтъква, че в последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата, болни от аутизъм, както и на децата с детска церебрална парализа. Нарастването на тези болести е правопропорционално с дължината на имунизационния календар. Най-дългият имунизационен календар в света е в САЩ. Това е и държавата с най-много случаи на аутизъм на глава от населението, обясняват атакистите.

 

По тяхно мнение фармацевтичните компании са търговски дружества, а целта на всяко търговско дружество била постигане на високи печалби от произведения и предложен на пазара продукт.

 

От „Атака" са убедени, че икономическият строй, в който живеем, и който се подчинява изцяло на принципите на пазарната икономика не се интересува от морални ценности и създава предпоставки за множество заболявания за сметка на свободен и информиран избор на имунизиране.

 

Те мотивират искането си и с това, че Европейският съд по правата на човека намира, че задължителната имунизация попада именно в чл. 8, ал. 1 на Европейската конвенцията за правата на човека, с решението си по делото Salvetty v. Italy (appl. no. 42197/98): „Съдът счита, че задължителните ваксинации като недоброволна медицинска манипулация представляват вмешателство в правото на зачитане на личния живот, гарантирано от Член 8, § 1, който гласи: „Βсеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот".

 

Вносителите на законопроекта за промени отбелязват още, че в Конституцията на Република България - чл. 29, ал. 2 е записано: „Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие."

 

Законът за здравето и Наредбата за имунизациите противоречи и на чл. 5 от Конвенция за правата на човека и биомедицината, съгласно която "всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4185 |28.04.2015 Само 4% от българите заявяват искат ли да са донори . 13| 4493 |28.04.2015 Сметната палата награби "Атака" за 1,3 млн. лв. . 88| 5271 |18.04.2015 От БСП искат референдум за шистовия газ . 5| 4675 |17.04.2015 Хр. Иванов: Някои искат само снимка със съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads