Реклама / Ads
3| 4620 |07.01.2016 НОВИНИ

Атанас Мерджанов: Практиката МВР да получава дарения е недопустима

.
Атанас Мерджанов
„Практиката МВР да получава дарения е недопустима. Прилагането на тази законова норма е признание за финансовото безсилие, което показва сегашното политическо ръководство на МВР и означава политизация в дейността на МВР”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов.
 
Той подчерта, че бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв., а хронично не достига. Според него това означава, че вътрешното министерство не може да планира своите разходи.
        
 Мерджанов припомни, че отмяната на забраната МВР да получава дарения е настъпила още с приемането на Закона за МВР, внесени от тогавашния министър Вучков и приети с мнозинството на ГЕРБ. „Това не е учудващо. Учудващо е, че на нашите призиви и несъгласия никой не обърна внимание. Бъчварова е само един изпълнител на едно законово решение”, обясни говорителят на левицата и подчерта, че се връщаме в ситуацията от 2011 г. при първото правителство на Бойко Борисов, когато министър е бил Цветан Цветанов, със скандала по темата с даренията и категоричното мнение и осъдителна оценка на ЕК.

Дейността на МВР се политизира

Мерджанов обясни, че според промените в закона за МВР, които вече са факт, се дава право на общини, на държавни структури със 100% държавно участие и на международни организации да правят дарения. Той подчерта, че почти всички големи области се управляват от кметове на ГЕРБ, навсякъде в бордовете на държавните предприятия със 100% държавно участие са назначени представители на управляващото мнозинство. „Тези, които получават даренията се поддават волно или неволно на зависимост от тези, които даряват”, категоричен бе той. Зам-председателят на групата на левицата в парламента обясни, че в регистъра е записано, че и малки общини са дарявали, а влиянието на местните бизнесмени в тях е голямо. По думите му се получава порочна практика – от една страна местни бизнесмени даряват на общините, общините пък даряват на МВР. Според него това ще доведе и до поредна отрицателна оценка от ЕК. „По този начин не се слага ред във финансовото и ресурсно осигуряване на МВР. Министерството страда хронично от липса на финанси, реформи, както и от заплаха за зависимост. Сегашното политическо ръководство не съумя да разсее тези проблеми”, заяви той. Мерджанов коментира, че самият факт - непосредствено преди Коледа и Нова година да бъде оттеглен новият проект за промени в закона МВР, означава безпътица и несигурност в министерството, което не е добре за управлението му и за служителите на реда.
 
 
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 8982 |24.12.2015 Атанасов: Нормалните да заявят, че между Турция и Русия избират БЪЛГАРИЯ! . 13| 5043 |21.12.2015 Ген. Атанасов си подаде оставката като шеф на комисия . 4| 4209 |17.12.2015 Мерджанов: Правителството се провали! Борисов да потвърди легитимността му . 14| 5711 |17.12.2015 Д. Атанасова: Поведението на Р. Кънев е диагноза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads