Реклама / Ads
34| 12928 |22.03.2024 НОВИНИ

Атентат в Москва! Стрелба и взривове по време на концерт. Съобщава се за 40 убити и 100 ранени /обновена/

.
Източник: БГНЕС
Нападатели откриха огън в концертна зала в Москва, съобщиха руските държавни медии. Неизвестни извършители стреляли по „Крокус Сити Хол“ в Красногорск, хората се евакуират. Това съобщиха оперативните служби за ТАСС.
 

Най-малко петима души в камуфлажни дрехи са открили огън преди началото на концерт в залата „Крокус сити хол“ в Красногорск в Подмосковието. Веднага след изтеглянето на терористите е избухнала експлозия, вероятно причинена от тях.

 

40 са загинали и 100 са ранени, съобщи Федералната служба за безопасност (ФСБ).

 

Стрелците са нахлули малко преди да започне концерта на „Пикник“ – руска и съветска група, основана още през 1978 г. Музикантите са евакуирани невредими, предаде ТАСС. Към мястото са се насочили специализирани служби и полицията, създаден е оперативен щаб.

 

На място са изпратени 70 линейки, спасителните работи продължават. Евакуирани са около 100 души от подземната част на комплекса, много други обаче са потърсили спасение на покрива, който гори. Те се евакуират с помощта на подемна техника. В гасенето на покрива се е включил хеликоптер, но конструкцията е рухнала. Първите ранени са вече в московските болници. 

Главната разследваща агенция на Русия разглежда стрелбата, експлозиите и пожара като терористичен акт.

 

Руското външно министерство призова света да осъди "чудовищното престъпление". Руски депутат увери, че властите ще открият и накажат отговорните.

 

Следственият комитет съобщи, че е започнал наказателно разследване по обвиненията, въпреки че не съобщи кой може да стои зад атаката, пише "Асошиейтед прес".

 

В руските медии се съобщава, че нападателите са хвърлили експлозиви, които са предизвикали огромния пожар. Видео, публикувано в социалните медии, показва огромни кълба черен дим, издигащи се над сградата, която може да побере повече от 6000 души.

 

Кадрите от стрелба в Москва са ужасяващи и тежки за гледане, заяви Белият дом.







Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че американското президентство е в мислите си със жертвите на „ужасяващата атака“. Той добави, че САЩ се опитват да получат повече информация по случая.

 

Вашингтон отбеляза, че не окуражава Киев да извършва нападения на руска територия. Американската адвимистрация определи кадрите от руските столица като "ужасяващи и трудни за гледане".

 

Същевременно от държавната авиокомпания - Росавиация, съобщават, че четирите основни московски летища "Шереметиево", "Внуково", "Домодедово" и "Жуковски", са засилили мерките за безопасност.

 

Кметът на Москва Сергей Собянин постанови отмяната на всички културни, спортни и други масови мероприятие в Москва до края на седмицата.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2831 |22.03.2024 Акад. Денков: С таланта си Алек Попов прокара нови пътища пред качествения хумор в съвременната литература . 9| 2973 |22.03.2024 Бунтът срещу Нинова в БСП се разраства . 2| 2449 |22.03.2024 Политологът Ивайло Илиев: Играта при партньорите е у кого да остане Черният Петър за новите избори . 3| 2380 |22.03.2024 Българите, обвинени в шпионаж в Англия, пледираха "невинни" пред лондонски съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads