Реклама / Ads
34| 5937 |09.11.2010 НОВИНИ

Атентатът за Борисов уговарян от две посоки

.
Б. Борисов
Новината за 400-те хиляди евро, които са дадени, за да бъде отстранен Бойко Борисов, бе потвърдена официално и от мишената, и от спецслужбите ни.
 

Малко са парите, пошегува се премиерът от Букурещ, но стана ясно, че опасността е реална, пише вестник 24 часа. "Адекватни са мерките, които се предприемат за охраната на премиера”, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обаче отказа подробности по случая. Както "24 часа" съобщи в броя от понеделник, сумата и договорката са били засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонен разговор и срещи на три знакови фигури.

"За първи път има подобна сериозна заплаха, засечена от контакти на поне два източника, които са обект на особен интерес от спецслужбите", коментира един от експертите, които анализират посоката откъде идва офертата за убийство на Борисов. Известно е, че едно от лицата, чийто контакт е бил засечен, е добре познато на МВР. Допуска се обаче вероятността поръчката да идва от съвсем друга посока и по този начин да се цели объркване. За първи път и Цветанов, и Борисов на практика потвърдиха новината за готвено покушение на български премиер.  Попитан дали е вярна информацията за 400-те хиляди евро хонорар за мократа поръчка, Цветанов бе лаконичен: "Не бих я отрекъл. В тази посока трябва да държим за гарантиране на сигурността на всички, които участват в държавното управление, и на тези, към които има и заплахи", каза още Цветанов. Той обаче не конкретизира какви точно мерки се предприемат за сигурността на премиера.

МВР шефът припомни, че още в качеството си на главен секретар в службите е имало информация за заплаха за живота на Борисов. "Винаги, когато има информация за застрашеност на който и да е политик в България, се вземат адекватни действия", каза вчера Цветанов. Вицепремиерът обясни само, че при голяма част от хората, които са били застрашени в последните години, са вземани необходимите мерки, и там, където рискът е бил по-голям, съответно и охраната се е увеличавала. На въпрос дали ще бъде направена проверка как такава информация е изтекла в медиите, Цветанов заяви, че винаги може да има публикации. "Те са притеснителни, когато са от службите, но в конкретния случай не трябва да се правят заключения", обясни министърът.

Пожарникарчето Бойко ще го сваля и ще го сготвим

Няколко месеца преди убийството на Самоковеца през 2003 г. МВР получава от холандските служби 17-странична разпечатка от аудиозапис на телефонен разговор между Константин Димитров и Иван Тодоров-Доктора. Записани са почти 90 минути благодарение на SIM карта на Самоковеца, която антимафиоти в България установяват точно преди той да замине за Холандия. По време на разговора Доктора е в Милано, Италия, а Косьо - в Амстердам, Холандия. Двамата говорят спокойно, правят планове за бъдещ съюз. Този разговор според хора от МВР е най-интересният таен запис на подземни босове, станал достояние на службите в годините на демокрация. Доктора и Косьо са твърде непредпазливи и споменават много имена - ключови фигури в контрабандата, но също и служители в митниците, търговски посредници. Те се съюзяват в търговията с цигари и стоковата контрабанда.

Най-интересно обаче става, когато двамата започват да си говорят за главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов.
Косьо Самоковеца пита: "А какво ще го правим пожарникарчето?" (Той се сблъсква в този момент с първи проблеми с правосъдието - разработка за контрабанда и проверка на имотите му - бел. авт.) Доктора отговаря: "Това пожарникарче първо ще го сваля, а после въобще няма да го има. Ще го сготвим!" Косьо казва: "Ти си много силен навън, а аз съм силен вътре. Ти си много силен и вътре с новите. Няма кой да ни спре." (Самоковеца има предвид управляващите от НДСВ - не случайно Доктора е на снимката от яхтения скандал в Монако, където в кадър са още министрите Милен Велчев и Пламен Петров.

В разговора Самоковеца търси варианти как да си решат проблема и с ресорен зам.-директор по контрабандата в НСБОП (Красимир Младенов - бел. авт.), Иван Тодоров-Доктора пък пита как да бъде елиминиран техен конкурент в незаконния трафик на стоки. С този телефонен разговор Самоковеца и Доктора сключват окончателно примирие след 8 месеца твърде обтегнати отношения. Двамата стават почти смъртни врагове, след като на 18 април същата година на бул. "Цариградско шосе" в София в движение е взривен дистанционно мерцедесът на Иван Тодоров. Той оцелява, защото случайно сяда на шофьорското място, а човекът, който по принцип го вози, загива на седалката до него. Тодоров е убеден, че бомбата е заложена по поръчка на Самоковеца.

Антимафиоти от НСБОП по време на огледа на размазаната от взрива лимузина намират в багажника на бронирания мерцедес скандалните снимки от Монако и започва голям политически скандал. Той завършва с оставките на Милен Велчев и на самия Бойко Борисов, които обаче не са приети от премиера Симеон Сакскобургготски. Не се превръщат в реалност и тайните планове за нов съюз между Доктора и Самоковеца. Два дни след записания телефонен разговор Константин Димитров е застрелян в главата на площад "Дам" в Амстердам. Смъртоносният куршум ранява тежко и любовницата му, манекенката Цеци Красимирова.  Доктора свършва по същия начин, но три години по-късно в тиха уличка, в софийския кв. Лозенец. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7850 |08.11.2010 Дават 400 хил. евро за главата на премиера; Борисов: Малко са! . 31| 5107 |06.11.2010 Борисов рита благотворително топка в Италия . 1| 5513 |04.11.2010 Б. Борисов: Сградата на ГДБОП е скъпа, но по предназначение . 20| 6850 |03.11.2010 Борисов и Станишев навлизат в трудна, агресивна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads