Реклама / Ads
23| 7804 |27.07.2012 НОВИНИ

Атентаторът идвал и преди 5 г. у нас; тогава бил в Пловдив

.
Скандал: министри и опозиция се скараха за атентата. Според Атанас Мерджанов от БСП вътрешният министър Цветанов изпаднал в афект. От ДПС този път се въздържаха от крайни оценки. Цветанов пита БСП какво са свършили във вътрешната комисия.
 
На закрито заседание парламентът изслуша секретна информация във връзка с атентата на летище Сарафово на 18 ти юли. Докладваха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, председателят на ДАНС Константин Казаков, директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Веселин Иванов и директорът на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров, предаде БНР. След заседанието депутатите коментираха, че не са научили нищо повече от казаното в медиите.

Въпреки това обаче станало ясно, че атентаторът от летището в Бургас е влизал в страната ни преди пет години със същата фалшива шофьорска книжка, като е бил в Пловдив. Това е съобщил вътрешният министър, съобщи Дарик радио, позовавайки се на участници в заседанието. Данните за фалшивата шофьорска книжка на камикадзето били на ФБР. Той дошъл у нас на 29-ти юни тази година, като същата вечер отседнал в хотел във Варна. От 1-ви до 9-ти юли пък три пъти наемал кола в Бургаско. Живял е в държава от ЕС, като 20 години преди това е бил извън общността.

На излизане от залата председателят на ДАНС Константин Казаков лаконично заяви, че всички служители на спецагенцията са много добре подготвени и са изпълнили задачите си: Каквото е трябвало сме го дали, казали сме го, предполагам, че ще бъдат взети необходимите мерки. Каквото имаше всичко съм докладвал и на Консултативния съвет и в пленарна зала. Ще бъдат предприети такива мерки, те се и предприемат непрекъснато. Смятам, че службите и всички служители са много добре подготвени, работим много добре с партньорски служби и смятам, че от оперативна гледна точка си изпълняваме задълженията.

Най- критичен към чутото беше съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който обвини Кабинета, че е подценил опасността от терористичен акт: Да знаете, че тези неща не се случват изненадващо. Това не може да изненада никой в свят, в който тероризмът е сложил такъв тежък отпечатък след 11 септември 2001 година. Тези хора, които ни управляват не са в състояние нито да разберат отговорностите си, нито да вземат задължителните мерки. България е подписала споразумение, внедрила е съответни механизми и е длъжна да ги прилага. Тя е спряла да го прави. Това се е случило.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев защити работата на полицията и разследването. По думите му всяко обвинение, че подобно престъпление може да бъде предотвратено, граничи с популизъм: Всеки, който казва, че такъв акт може да бъде предотвратен е популизъм. Там, където е от такъв тип атентатът, като камикадзе, няма как. От една страна опозицията ни упреква, че сме полицейска държава, вие ги слушате. От друга страна знаете, че не може един такъв гражданин да тръгнеш да го обискираш и да кажеш: "Този е съмнителен". Тук не може да бъдат обвинявани нашите служби и както виждате има от световните агенции, никой не обвинява българските служби за допуснати грешки и небрежност.

От Коалиция за България заявиха, че нови моменти в докладите на службите няма, но Петър Курумбашев е на мнение, че има пробив в работата на родното разузнаване: Информацията, която беше от шефовете на службите за сигурност установих, че те са успели да установят контакт помежду си след атентата. И се надявам наистина този път да не си заравяме главата в пясъка, а наистина, когато има атентат на територията на България да констатираме, че има сериозен удар и сериозен пробив в нашата система за национална сигурност и да си дадем сметка, че оттук нататък нямаме право да подхождаме по този безотговорен начин, по който сме подхождали до сега. От тука нататък основният политически извод, който ние трябва да направим е, че нашите служби за сигурност с този начин на работа, който има до момента, не могат да гарантират на 100% сигурността по този начин, по който ние бихме искали тя да бъде гарантирана за българските граждани.

На закритото заседание възникнал скандал между депутата от КБ Атанас Мерджанов и вътрешния министър Цветан Цветанов. След като вицепремиерът на няколко пъти коментирал, че не бива да се политизира този толкова важен въпрос и дал за пример необходимостта от парламентарен контрол на службите за сигурност, депутатът от БСП го репликирал и го попитал за какъв парламентарен контрол може да се настоява, след като министър Цветанов не присъства на него. Според Мерджанов вътрешният министър е изпаднал в афект.

От ДПС се въздържаха от крайни оценки. Камен Костадинов заяви, че службите за сигурност трябва да се отворят към етническите и религиозните малцинства: ДПС изрази позиция, че ние се въздържаме от политизация. Считаме, че политизирането на темата е изключително вредно към този момент. Тероризмът няма цвят, няма религия, няма етнос. Добре е да се направи категорично заключение, че българските граждани не са свързани с този терористичен акт. Разбира се поставен е въпросът за отваряне на специалните служби към представители на различни етнически и религиозни малцинства в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7273 |23.07.2012 Ново 20: Атентаторът бил с жена? . 42| 7941 |22.07.2012 Босненски фенове „обесиха” Апостола преди мач в Сараево . 28| 10169 |20.07.2012 Атентаторът в Бургас - член на българско крило на "Хизбула"? . 5| 7178 |20.07.2012 Терористът от Бургас бил в Равда дни преди атаката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads