Реклама / Ads
2| 4365 |24.05.2017 НОВИНИ

Атентаторът от Манчестер бил ”тихо момче”, свързан с Ал Кайда

.
Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, Салман Абеди е бил член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям. До това заключение е стигнал в. ”Файненшъл таймс” след разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър.
 
Абеди е британски гражданин от либийски поизход. Той и брат му Исмаел са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известна фигура.

Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал "с омраза", след като произнесъл проповед, критикуваща „Ислямска държава" и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария.

Анонимен член на либийската общност в Манчестър описва Абеди като "тихо момче".

Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Салман има двама братя и сестра и шестчленното им семейство живее в Манчестър от повече от 10 години.

Според служителя на американското разузнаване през последната година Абеди е пътувал до Либия, ходил е и в други страни. Освен, че имал "явни връзки с "Ал Кайда", той може да е контактувал с различни други групировки.

По-рано в. "Таймс", цитирайки приятел на Абеди, също написа, че преди няколко дни той се върнал от Либия, където може да е преминал обучение в лагери на терористи. Специалните служби и полицията проверяват тези данни.

Източникът отбелязал, че избухналата бомба била "голяма и сложна", като за създаването ѝ са били използвани материали, достъпът до които е труден във Великобритания. Това може да означава, че някой е помагал на Абеди.

Според източника от американското разузнаване следователите се опасяват, че заподозреният за извършването на терористичния акт може да е член на терористична клетка, чиято численост и ангажираност са неизвестни. Той не изключва възможността и за "последваща" атака.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3657 |13.04.2017 Атентаторът от Дортмунд е член на ”Ислямска държава” . 5| 3841 |12.04.2017 Атентаторът от Петербург бил наблюдаван от турските служби . 5| 3889 |08.04.2017 Узбекистанец е атентаторът от Стокхолм . 0| 3661 |06.04.2017 Атентаторът е имал връзка с бойци от Узбекистан, вербувани от ИД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads