Реклама / Ads
6| 18662 |18.04.2012 НОВИНИ

Атланта и Париж са столици на хип хопа, София – на чалгата

.
Вездесъщата чалга Източник: mladasofia.com
Атланта в САЩ е световната столица на хип хопа, а на инди стила – Монреал в Канада. Математици и програмисти посочиха градовете, където определена музика или музикален стил са предпочитани. Става дума за установяване на модни тенденции в едни селища преди други. Засега данните не са оповестени официално, но могат да се видят на сайта arXiv.org.
 
В свойта работа изследователите са използвали данни от сайта Last.fm, който освен плейлистите с най-популярните композиции, публикува и данни за географското разположение на слушателите.

От 2003 г. специалистите измерват пристрастията на меломаните и модните предпочитания в музиката. Това става като се използват съвременни статистически методи и се изследват данните от шума в населените места и край заведенията.

Схема за разпространяването на музикалната мода в Европа. Вдясно е тази за музика инди, а другата е за всички останали стилове.

 

Ето как Атланта се оказа столица на хип хопа, а Монреал на инди стила. В Европа съответно това са Париж и Осло. Метъла от години пък властва предимно в Скандинавия.

Оказва се, че модните тенденции не се влияят от размера на населението на отделните градове. Ето защо доста изненадващо Ню Йорк и Лондон не са сред Топ 10 на музикалните законодатели.

Новата методика ще позволи дори да се предсказва в кои географски точки ще се наложи определен стил след време. Особено място в този процес заема изследването на мненията в социалната мрежа.

Наши математици и програмисти успяха в спешен порядък да изчислят по тази схема, че София е световна столица на чалгата. Жителите на нито един друг град не са споделяли, говорили и спорили за поп фолк стила колкото жителите на българската столица. Бием дори Нешвил в САЩ, където кънтри музиката е стил на живот от години. Истанбул, Белград и Атина са далеч зад нас.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5053 |11.10.2011 И Париж се интересува от честни избори . 16| 5243 |25.03.2011 Саркози и Борисов ще нищят Шенген в Париж . 13| 5465 |24.08.2010 Париж бистри ромския казус без да ни пита . 4| 5747 |30.05.2010 Борисова: Няма да има разлика дали лекарят работи в Париж или София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads