Реклама / Ads
10| 5362 |28.12.2023 НОВИНИ

Австрия се дърпа до последно за Шенген: "Преговорите продължават"

.
Австрия настоя, че преговорите за частично разширяване на европейското Шенгенско пространство с Румъния и България все още продължават. Това се случва лед като Букурещ обяви, че трите страни са постигнали "политическо" споразумение, което бе потвърдено и от премиера на България Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, с уточнението, че разговорите продължават.
 

Румъния и България - и двете членки на ЕС от 2007 г. - бяха отхвърлени в края на 2022 г. от Австрия от обширната зона, в рамките на която повече от 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол на вътрешните граници, пише агенция "Франс прес" и цитира изявлението на австрийското ведомство.


В сряда обаче румънското министерство на вътрешните работи обяви, че е постигнато "политическо споразумение" между трите държави за разширяване на зоната "до въздушните и морските граници" на Румъния и България "от март 2024 г.".






Българският министър-председател Николай Денков също приветства споразумението и потвърди, че е постигнато "принципно споразумение" с Виена.


Но австрийското министерство на вътрешните работи в четвъртък само заяви, че "преговорите за въздушен Шенген за България и Румъния в момента продължават", като не потвърждава каквото и да било споразумение, пише световната новинарска агенция. 


Министерството повтори условията, които ще трябва да бъдат изпълнени в замяна на частичен "въздушен Шенген", които включват укрепване на външните граници на ЕС.


Освен това ще трябва да се засилят проверките по сухопътните граници, каза то, а Румъния и България трябва да са готови да "приемат лица, търсещи убежище - особено от Афганистан и Сирия".






Министерството също така подчерта, че "в момента не се водят преговори" за отваряне на сухопътните граници.


Преди година Австрия наложи вето на влизането на двете страни, като обоснова решението си с опасения от наплив на търсещи убежище, ако Шенгенската зона се разшири.

 

По-рано този месец Виена предложи т.нар. "въздушен Шенген", като заяви, че е склонна да облекчи правилата, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС.





Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4943 |28.12.2023 "Опровергаха се всички черни сценарии, че държавата ще фалира". Приемането на еврото върви по план . 13| 5298 |28.12.2023 Весела Чернева: Шенген по въздух и вода не e половинчат успех за България, в ЕС нещата се случват на малки стъпки . 0| 4509 |28.12.2023 Нургюл Салимова с четвърто място на Световното по ускорен шахмат . 13| 4854 |28.12.2023 Евгений Кънев: Ако Тръмп победи, светът ще се придвижи по-близо до световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads